Kazne za proteste u Rusiji povećane 150 puta

06 Jun 2012

Očekuje se da će zakon koji je usvojila Duma stupiti na snagu do utorka, kada su planirane velike demonstracije opozicije

Donji dom ruskog Parlamenta usvojio je kontroverzni prijedlog zakona kojim se 150 puta povećavaju kazne za učestvovanje u neodobrenim protestima.

Glasanju u kasnim večernjim satima u utorak prethodila je maratonska rasprava, tokom koje su opozicione stranke uložile više stotina pojedinačnih amandmana.

Raspravu su pratile demonstracije građana i opozicije ispred zgrade Dume, a privedeno je više desetina ljudi.

Prema prijedlogu zakona, maksimalne kazne bit će povećane sa sadašnjih 2.000 rubalja (60 američkih dolara) na 300.000 rubalja (9.000 dolara).

Kršenje Ustava

Kazne za organizatore ilegalnih demonstracija povećane su na milion rubalja (32.100 dolara).

Zakonom je uveden i novi oblik kažnjavanja, obavezni društveni rad u trajanju od 20 do 200 sati, a od ove obaveze izuzete su trudnice, majke koje imaju djecu do tri godine starosti i invalidi.

Kažnjavanju su podložni i oni koji konzumiraju alkohol na skupovima ili ometaju saobraćaj, kao i oni koji budu primoravali građane da se pridruže javnim skupovima.

Vođe opozicije i aktivisti za ljudska prava, uključujući i Human Rights Watch, tvrde da novi zakon predstavlja prekršaj 31-og člana Ustava Rusije, koji garantira pravo slobodnog okupljanja.

Kremlj želi da zakon stupi na snagu do sljedećeg utorka, kada je planiran veliki protest opozicije u Moskvi.

‘Zastrašivanje građana’

Prijedlog zakona razmatra Vijeće federacije, a nakon predviđenog odobrenja, zakon stupa na snagu kada ga potpiše predsjednik, što se smatra formalnošću.

Od povratka na mjesto predsjednika u maju, Vladimir Putin ograničava opoziciju, čijim protestima prošle zime je prisustvovalo oko 100.000 ljudi.

Sergej Mironov, lider stranke Pravedna Rusija, kazao je da zakon „pljuje u lice ruskog naroda“.

„Ovaj odvratni zakon je pokušaj zastrašivanja i ušutkivanja ljudi“, kazao je on, te izveo članove svoje stranke iz Dume prije konačnog glasanja.

Mironov i druge vođe opozicije upozorili su da će zbog novog zakona porasti tenzije u društvu.

„To će uništiti mir u društvu i produbiti podjele“, kazao je Anadoliji Lokot iz Komunističke partije.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!