Katalonija neće dobiti fiskalnu nezavisnost

21 sep 2012

Premijer Mariano Rajoy je odbacio zahtjev Katalonije, čime se otvara potencijalno ozbiljan spor u vrijeme ekonomske krize

Španski premijer Mariano Rajoy odbacio je zahtjev Katalonije da dobije fiskalnu nezavisnost, čime se otvara potencijalno ozbiljan spor u vrijeme ekonomske krize.

Artur Mas, predsjednik sjeveroistočne regije, koji čini petinu španskog ekonomskog proizvoda, došao je u Madrid i zatražio početak razgovora o ideji da Katalonija sama naplaćuje i troši svoje poreze.

Rajoy, lider španske konzervativne Narodne stranke, nije prihvatio katalonski prijedlog „fiskalnog pakta“, prenosi AFP.

„Rajoy se usprotivio prijedlogu ekonomskog sporazuma za Kataloniju, zato što on nije u skladu sa španskim Ustavom“, saopćio je kabinet predsjednika Vlade.

Premijer je rekao Masu da će „veoma ozbiljna kriza biti prevaziđena zajedničkim preuzimanjem odgovornosti i jedinstvom, a ne podjelom i institucionalnom nestabilnošću“.

Mas je kazao da je razočaran Rajoyevim stavom i nagovijestio da će preduzeti dodatne mjere.

Vrijeme za odluke

„Vladin odgovor je bio iskren. Premijer mi je rekao da nema prostora za pregovore o fiskalnom paktu za Kataloniju. Izgubili smo historijsku priliku da postignemo razumijevanje između Katalonije i ostatka Španije“, dodao je Mas.

Mas je stigao u Madrid osnažen demonstracijama na kojima su građani u Barseloni prošle sedmice zatražili veću autonomiju i ekonomsku nezavisnost.

Katalonija smatra da doprinosi centralnom budžetu u Madridu mnogo više nego što iz njega dobija u vrijeme provođenja oštrih mjera štednje u sektorima zdravstva i prosvjete.

Prošlog mjeseca regija je morala uzeti pet milijardi eura pomoći od španske Vlade da bi finansirala dio svog duga od skoro 40 milijardi eura, što je petina njegovog društvenog proizvoda.

Katalonski lider jasno je stavio do znanja da neće odustati od inicijative za fiskalnim paktom.

„Pošto ovo nije prošlo dobro, morat ćemo ozbiljnije razmisliti u Kataloniji. Morat ćemo donijeti odluke“, rekao je Mas i dodao da će ovo pitanje biti izneseno pred regionalni Parlament sljedeće sedmice.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!