Kasa: Ili statut, ili ostavke

Bivši lider Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa, koji je sad počasni predsednik te stranke, rekao je da bi, u sl…

05. sep 2009

Jožef KasaBivši lider Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa, koji je sad počasni predsednik te stranke, rekao je da bi, u slučaju da vojvođanski statut ne bude potvrđen u republičkom parlamentu ni godinu dana nakon njegovog usvajanja u Skupštini AP Vojvodine, kompletno rukovodstvo Pokrajine trebalo da podnese ostavku. Kasa je za “Dnevnik” izjavio da je “slučaj statut” ogolio nipodaštavajući odnos centralne vlasti prema vojvođanskoj autonomiji i pokrajinskim institucijama te da su današnji odnosi dva nivoa vlasti veoma zabrinjavajući.
– Može pokrajinska Skupština da dubi na trepavicama i donosi bilo kakve zakonske predloge, ali centralna vlast uopšte nema ni sluha ni volje da o tome i raspravlja, a kamoli nešto više od toga. Tako da bi svi oni koji su izglasali predlog statuta trebalo da kompletno podnesu ostavke i da kažu: Izvinite, ali mi nismo u mogućnosti da realizujemo naše zamisli, nismo partner za Beograd i onda nema ni potrebe da postojimo – istakao je Kasa.
On kaže da su najave iz LSV-a i SVM-a da bi kontraodgovor Vojvođana trebalo da bude uskraćivanje podrške zakonskim projektima Vlade Srbije u državnom parlamentu – “priče za malu decu”.
– Pa to smo već videli. Najpre na sav glas vrište da neće podržati Vladine predloge, pa onda glasaju za zakone u parlamentu – dodao je naš sagovornik.
Iako kaže da se politika demokrata na pokrajinskom i na centralnom nivou razlikuju u odnosu prema vojvođanskom statutu, on ne veruje da će zbog toga doći i do razdora u Demokratskoj stranci, koju, pak, smatra najodgovornijom za situaciju u kojoj je Vojvodina zbog neusvajanja najvišeg pravnog akta APV.
– Reč je o dvostrukom moralu stranaka i njihovih funkcionera, koji je sad posebno izražen pošto na oba nivoa vlasti imamo istu koaliciju, koja je u Vojvodini podržala statut, a u Beogradu koči njegovo potvrđivanje – napominje Kasa.
On smatra licemernim i odnos drugih partnera u pokrajinskoj vlasti, koji su, kako je naveo, “SVM-u prepustili da se sam bori za vojvođanski statut”, zbog čega je, po njemu, dodatno otežana pozicije ove stranke.
– Statut Vojvodine ipak nije najvažniji prioritet manjinske stranke, već je to prvenstveno demokratski zadatak većinskog naroda u Pokrajini. Ovako, SVM je ostavljen da se sam bori za statut, dok koalicioni partneri iz DS-a mudro ćute. To su veoma providne igre. A postavlja se i pitanje šta je s Ligom socijaldemokrata Vojvidine, koja je bila pobornik autonomije, a sad se njihov glas gotovo i ne čuje – istakao je Kasa.
Sagovornik „Dnevnika” je dodao i da “nezavisno od tih političkih igrarija”, dok se ne reši pravni status Vojvodine, Pokrajina neće biti ni snaga koja može povući Srbiju ka Evropi. On je ocenio da je današnji odnos centralne vlasti prema vojvođanskoj autonomiji na najnižem nivou posle 2000. godine, navodeći da od donošenja omnibus-zakona za vreme vlasti DOS-a, u kojoj je i sam učestvovao, nije napravljen nikakav pomak u jačanju autonomije.
– A najveći kamen spoticanja je novac, odnosno prelivanje para u centralni budžet i finansiranje države na teret Vojvođana. To sad već postaje neprirodno, jer je sve manje u kašičicama koje se vraćaju Pokrajini. Činjenica je da je cela država u krizi, ali u najtežoj situaciji je ipak pokrajinski budžet – napominje Kasa.
On je nezadovoljan i aktuelnom pozicijom i tretmanom SVM-a, prvenstveno kad je reč o odnosima s Demokratskom strankom, koji su poslednjih nekoliko meseci bili drastično pogoršani te je čak najavljivana i mogućnost da SVM preispita koalicione odnose i poziciju u parlamentranoj većini.
– Razloge ne bih komentarisao jer nisam u dnevnoj politici da bih mogao da navodim greške i jedne i druge strane – kaže bivši lider SVM-a.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga