Kasa: Beograd ne vidi ni Vojvodinu ni ostatak Srbije

25 Apr 2009

Bivši lider Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa, koji je danas počasni predsednik te stranke, ogorčen je odn…

Jožef KasaBivši lider Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa, koji je danas počasni predsednik te stranke, ogorčen je odnosom centralne vlasti prema Vojvodini i njenim institucijama zbog odlaganja potvrđivanja novog statuta APV. On je za „Dnevnik“ ocenio da „slučaj statut“, kao i sve vidljivije nezadovoljstvo pokrajinskih čelnika tim povodom, potvrđuju i njegov skepticizam u pogledu stvarnih namera vlasti u Beogradu prema vojvođanskoj autonomiji.
Podsetimo, i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić ocenio je ovih dana da u Srbiji još postoji neopravdani strah od regionalizma i decentralizacije, te da „nema nikakve dileme o tome da Srbija ne koristi dovoljno činjenicu da je Vojvodina njena pokrajina“, odnosno „da Vojvodina može u komparativnom i u političkom smislu biti značajan argument Srbije u pridruživanju Evropskoj uniji“.
– Više je nego očigledno da ne postoji spremnost za ozbiljniju primenu čak ni aktuelnog Ustava, koji ne omogućava visok stepen autOnomije, na Vojvodinu – rekao je Kasa za naš list. – Političari u Beogradu, bilo da su iz vlasti ili opozicije, razmišljaju isključivo centralistički i zamišljaju da je Beograd centar sveta, a izvan toga ne vide ništa, ni Vojvodinu, ali ni centralnu Srbiju, koja takođe snosi ogroman teret metropolizacije države.
Kasa čak procenjuje da statut Vojvodine „neće biti usvojen u dogledno vreme“, i pored činjenice da se novim zakonom o nadležnostima APV dodatno sužavaju prava Pokrajine i u odnosu na „omnibus“, koji je usvojen 2002. godine.
– Tekst koji je u oktobru tako nadmoćnom većinom usvojen u Skupštini Vojvodine zapravo uopšte i neće biti potvrđen, jer je kroz zakon o nadležnostima umnogome izmenjen njegov sadržaj – smatra Kasa.
On kaže da će zbog toga svakako doći do pada poverenja građana Vojvodine i u pokrajinsku vlast, a, pre svega, u Demokratsku stranku, koja je najodgovornija u vladajućoj koalciji i kad je reč o vojvođanskom statutu.
– Ne mogu da razumem kako to centrala DS-a u Beogradu ne vidi, pa se tako bahato odnosi prema Vojvodini, koja je uporište te stranke – navodi počasni predsednik SVM-a.
Kasa ukazuju na to da je „ovo najgori mogući trenutak za zaoštravanje političkih odnosa između Beograda i Novog Sada, zbog katastrofalne ekonomske situacije u zemlji“. On, ipak, veruje da će centralna vlast kad-tad morati da shvati da „diktatura Beograda ne može voditi Srbiju u Evropu“.
– Nema demokratizacije društva bez decentralizacije. Ovako, priča o evropskim integracijama samo je politička predstava. A posebno je žalosno to što građani prepoznaju potrebu za evropskim integracijama, jer to vide kao put izlaska iz duboke krize, i ekonomske, i političke, i moralne. Istovremeno, političari ne samo da nisu aktivni na tom planu nego i raspiruju odbojnost prema tom procesu – zaključio je Jožef Kasa.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!