Kako vratiti sjaj lovnom turizmu

02 okt 2011

Vojvodinašume su sada prepuštene same sebi, jer moraju da obnove sve što je podignuto pre 20 ili 30 godina, a potrebna su ogromna ulaganja u divljač

Lovni turizam u Vojvodini proteklih 20 godina ima velikih problema i znatno manje prihode zbog teškoća pri uzgoju divljači, izjavila je direktorica Javnog preduzeća Vojvodinašume Marta Takač.

Ona je agenciji Beta kazala da je razlog za takvo stanje nagli prekid svega što je bilo dobro u Vojvodini, koja je nekada imala tradiciju u oblasti lovstva, značajne terene, kvalitetnu divljač i dobre goste iz inostranstva. “Bili smo poznati u čitavoj Evropi i kod nas su do devedesetih godina prošlog veka dolazili izuzetno značajni gosti.To je, nažalost, daleko iza nas.Mi sada ne možemo pričati o nekom ozbiljnijem prihodu od lovnog turizma”, rekla je Takač.

Prema njenim rečima pre 20 godina više se poklanjalo pažnje lovstvu, zato što je tada bilo više lovaca koji su imali želju da im država pomogne u održavanju lovišta. “Mi prvo moramo da nađemo lovce i na poslednjih nekoliko međunarodnih sajmova smo se trudili da Vojvodinu predstavimo kao bezbednu regiju u koju se može doći sa oružjem u lov i nadam se da smo uspeli da neko poverenje vratimo u lovstvo Vojvodine”, kazala je Takač.

Ona smatra da su Vojvodinašume na neki način, sada prepuštene sami sebi, jer moraju da odnove sve što je podignuto pre 20 ili 30 godina, naglasivši da su potrebna ogromna ulaganja u divljač, da bi ona dostigla rezultate koji se od njih očekuju, od lečenja do ishrane, posebno tokom zime, što je dosta skupo. “To je segment u preduzeću koji nije u pozitivi, ali šumari ne mogu zamisliti šumu, a da se ne bave i tom delatnošću”, rekla je Takač i dodala da je trenutno najveći probelm obnova ograđenih lovišta, jer je potrebno promeniti stotine kilometara ograda.

Uz ocenu da za oblast lovstva idu lepša vremena i da je za to potrebno strpljenje, Takač smatra da se ne može svaki put gledati samo prihod, jer pare ne smeju da diktiraju osnovne principe šumarstva, lovstva i zaštite prirode. “Kao direktorica nikad nisam pomišljala da taj sektor ukinem ili ga dam nekom drugom na upravljanje, iako sam imala ogromne probleme i velike gubitke. Lovstvo najbolje funkcioniše pod okriljem Vojvodinašuma, a da li ćemo doređena lovišta u budućnosti davati pod zakup to će pokazati vreme”, kazala je ona.

Kao poteškoće u poslovanju, Marta Takač je navela i mnoge zakone koji ih sprečavaju da stranim lovcima omoguće da love na način kako su navikli bilo gde u Evropi. „Jedna od tih stvari je i izvoz mesa. Mi smo na tome radili proteklih godina veoma aktivno i trenutno je u izgardnji centralna hladnjača u Vojvodini i u tome nam je pomogao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu”, rekla je Takač.

Hladnjača će biti u Kaćkoj šumi kraj Novog Sada i trebalo bi da bude stavljena u funkciju do kraja godine. Na tom mestu lovci sa svih lovišta u Vojvodini moći će da dopremaju meso, gde će se obrađivati po HACCP sistemu kvaliteta i izvoziti. Lovišta u okviru Vojvodinaddumsa formirana su na površini od oko 109.988 hektara, što čini oko pet odsto ukupno formiranih lovišta u Vojvodini. Preduzeće danas upravlja sa 14 lovišta u okviru kojih se nalazi i devet ograđenih lovišta.

(Darko Šper, Beta)

Podelite ovu stranicu!