Kacin: Vojvodina kao primer Srbiji

28 Aug 2008

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Jelko Kacin ocenio je juče prilikom posete vojvođanskim zvanični…

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Jelko Kacin ocenio je juče prilikom posete vojvođanskim zvaničnicima da se slika Srbije u Evropi može poboljšati nastupom predstavnika Vojvodine u evropskim institucijama.
Kacin je posle susreta s predsednikom Izvršnog veća Vojvodine Bojanom Pajtićem rekao novinarima da se u Evropi ne zna dosta o Vojvodini i ohrabrio Pajtića da aktivno nastupi na evropskoj sceni.
– Moje kolege i koleginice u EP jednostavno ne znaju dosta o Vojvodini, odnosno, oni imaju neku opštu sliku Srbije. A mislim da se slika Srbije može brzo znatno poboljšati kroz spoznaje koje donosi direktan nastup najviših predstavnika Vojvodine unutar evropskih institucija – rekao je Kacin.
Izvestilac je naveo da se čeka da Skupština Srbije potvrdi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU i da od toga “dosta zavisi” kada bi EP ratifikovao taj sporazum.
– Želimo da tu ratifikaciju podupremo izveštajem o napretku Srbije – dodao je Kacin.
On je podsetio na susret sa zvaničnicima Skupštini Srbije s kojima je u Beogradu razgovarao dan ranije, navodeći da je tada dogovoreno da se proces ratifikacije Sporazuma ubrza.
Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Pajtić je rekao da je s Kacinom razgovarao o budućnosti Vojvodine kao evropskog regiona. Srbiji se, po Pajtićevim rečima, smeši evropska budućnost, a Vojvodina mora iskoristiti šanse koje joj se pružaju kroz pretpristupne fondove EU.
Pajtić je rekao da je suština njegovog razgovora s Kacinom u tome da Vojvodina ima punu podršku Evropskog parlamenta, koji je doživljava, dodao je, kao izrazito proevropsku regiju i primer za ceo region.
Kacin je juče razgovarao i s predsednikom Skupštine Vojvodine Šandorom Egerešijem i potpredsedicima vojvođanske skupštine Majom Sedlarević, Martinom Zlohom i Branislavom Mitrovićem.
Kacin je izjavio da EU mora brzo da usaglasi stavove u vezi s Gruzijom, ali da to neće uticati na proces evropskih integracija Srbije.
– Ne želim da kažem da je Srbija manje važna, ali u ovom ttenutku moramo brzo reagovati u vezi s Gruzijom – rekao je on, dodajući da će Francuska, kao predsedavajuća EU, sledeće nedelje zakazati vanrednu sednicu šefova država i vlada EU, na kojoj on očekuje usaglašen zajednički stav o Gruziji.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!