Kacin: Srbijanski političari ne znaju šta je EU

23 jan 2012

Političari kalkulišu jer ne znaju da li bi status kandidata za članstvo u EU njima doneo više koristi ili štete

Za razliku od političara u Hrvatskoj, koji su svesni šta članstvo u Evropskoj uniji (EU) donosi nekoj državi, njenoj ekonomiji i budućnosti, toga nema u Srbiji, čiji bi jasni evropski pravac zbog njene veličine stabilizovao celu regiju, ocenio je slovenački političar Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju.

„Razlika je velika: hrvatska politička elita vrlo je svesna šta članstvo u EU znači za državu, njenu ekonomiju i budućnost“, rekao je on za za ljubljansko „Delo“, dodajući da je u Srbiji stanje drugačije, jer tamo političari kalkulišu.

„U Srbiji još mnogo političara kalkuliše, jer nemaju odgovor na pitanje da li bi im zauzimanje za to da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU donelo više koristi ili štete, s obzirom na približavanje izbora“, kazao je Kacin.

„Ipak, ne sumnjam da će političari u Srbiji na vreme ipak shvatiti da proevropska politika može doneti koristi i njima lično, ali u prvom redu ekonomiji u toj zemlji, pa i socijalnoj sigurnosti njihovih građana“, izjavio je on, uz opasku da u Srbiji, čiji političari svoju državu vole videti kao „imperijalnu silu“, uvek postoji opasnost da donose odluke „u korist vlastite štete“.

Hrvatski put prema EU trebalo bi biti snažan podsticaj za celu regiju, rekao je Kacin, dodajući da se, kao zastupnik u EP-u i Slovenac, zalaže da Hrvatska, kao susedna država Slovenije, uđe i u šengenski prostor i prihvati zajedničku evropsku valutu evro, jer bi to donelo dodatne koristi.

Kacin je dodao da, kao izvestilac EP-a za Srbiju, može reći da je njen položaj zbog veličine od ključne važnosti za regiju.

„Kad se Srbija počne brže približavati EU, posredne koristi za sve susedne države biće ogromne“, kazao je Kacin, dodajući da bi to snažno stabilizovalo zapadni Balkan i donelo nove ekonomske prilike, osobito strateške projekte na području saobraćajne i energetske infrastrukture.

Dodao je da se zato zalaže da „štafetu“ u približavanju EU od Hrvatske sada što pre preuzmu Crna Gora i Srbija.

(Agencije)

Podelite ovu stranicu!