JUKOM: Ispitati pretnje upućene poslanici Marinki Tepić

08 dec 2017

"Odsustvo reakcije može biti tumačeno kao davanje prećutnog pristanka i voditi eskalaciji pretnji u fizičko nasilje i zločin iz mržnje"

Nacionalni konvent o EU, Kuća ljudskih prava i brojne druge organizacije civilnog društva apelovale su danas na nadležne da hitno istraže govor mržnje, sve pretnje i pozive na ubistvo upućene poslanici Mariniki Tepić na društvenim mrežama i internet forumima, koje su joj upućene zbog pitanja postavljenih za skupštinskom govornicom, te da sve odgovorne privedu pravdi.

„Bezbednost poslanice Tepić potencijalno je ugrožena samo zato što je u skladu sa Ustavom i zakonima radila posao za koji su je gradjani i birali. Problematizovala je boravak izvesnog Džejmsa Dosona, iz ultradesničarske organizacije ‘Britanija na prvom mestu’ u Srbiju i njegovo učešće na sastanku u vladinoj Kancelariji za Kosovo i Metohiju“, navodi JUKOM – Komitet pravnika za ljudska prava.

Tepićeva je, kako dodaju organizacije civilnog društva, tom prilikom najavila i pokretanje inicijative za zabranu organizacije „Nacionalni srpski front“, navodeći da je ta organizacija održavala tribine u prostorijama Grada Beograda, na kojima je učestvovao Džejms Douson, a na kojima se pozivalo na nasilje i oružane akcije protiv migranata.

Oranizacije civilnog društva podsećaju da Srbija počiva na temeljima antifašizma, te da je pravo i dužnost svih poslanika da se jasno i nedvosmisleno suprotstavljaju propagiranju ideja koje zagovaraju rasnu superiornost, nejednakost polova, mržnju i nasilje prema manjinama, a posebno kada se za propagiranje takvih ideja koriste prostorije i resursi Grada Beograda i Vlade Srbije.

U saopštenju se navodi da je dužnost nadležnih da u ovom i drugim slučajevima govora mržnje postupe naročito energično, budući da odsustvo reakcije ili blaga reakcija mogu biti tumačene kao davanje njihovog prećutnog pristanka i mogu voditi eskalaciji pretnji u fizičko nasilje i zločin iz mržnje.

Podseća se da Poglavlje 23 kao jedno od najznačajnijih u pregovorima sa EU zahteva da se govor mržnje i pretnje nasiljem kažnjavaju, a da reakcije države i javnog tužilaštva služe za ocenu primene merila koje je Srbija prihvatila na putu ka EU.

„Očekujemo praktičnu primenu onoga na šta se država obavezala pre svega našim Ustavom i zakonima, prema svojim građanima a zatim i sve ono što smo u pregovorima sa EU obećali i njoj i našim građanima“, navodi se u saopštenju i pozdravlja brza reakcija MUP-a i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i privođenje osumnjičenog.

„Imajući u vidu prethodna iskustva zastupanja žrtava govora mržnje i zločina iz mržnje, Komitet pravnika za ljudska prava će pomno pratiti dalje postupanje nadležnih organa u ovom slučaju u nadi da će ono označiti promenu dosadašnje problematične prakse i da će svim građanima konačno biti obezbeđen jednak pristup pravdi i zakonskoj zaštiti“, navodi se u saoopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!