Jubilej Nezavisnog društva novinara Vojvodine

17 jan 2010

Novinarkama Žužani Serenčeš i Branki Dragović-Savić večeras su uručene nagrade Nezavisnog društva novin…

logondnv.jpgNovinarkama Žužani Serenčeš i Branki Dragović-Savić večeras su uručene nagrade Nezavisnog društva novinara Vojvodine, na svečanosti povodom 20. rođendana tog najstarijeg nezavisnog udruženja novinara na prostoru bivše SFRJ.
Novinarki Radija Slobodna Evropa i medijskoj analitičarki Žužani Serenčeš pripala je povelja i novčana nagrada za celokupan novinarski doprinos demokratizaciji društva, a novinarki lista „Dnevnik“ Branki Dragović-Savić godišnja nagrada NDNV-a, takođe u vidu povelje i novčanog iznosa.
Predsednik NDNV-a Dinko Gruhonjić rekao je na svečanosti da će NDNV nastaviti da se bori za slobodu medija i ocenio da je sloboda javne reči i novinara u Srbiji i dalje veoma ugrožena.
„Pre 20 godina, kada je NDNV osnovan, novinari koji nisu pristajali na ratnohuškačku propagandu Miloševićevog režima ostajali su bez posla. Danas smo svi izloženi političko-tajkunskim pritiscima, čiji je cilj da se ućutka kritičko i istraživackco novinarstvo i da se ne piše o grehovima iz prošle decenije, a naročito o tragovima prljavog novca i ratnog profiterstva“, kazao je Gruhonjić.
On je najavio da će NDNV u 2010. godini u svojim prostorijama otvoriti Medija centar Vojvodine.
NDVN-u stigle su brojne čestitke povodom jubileja, a čestitku su uputili i predsednici Vlade i Skupštine Vojvodine Bojan Pajtić i Šandor Egereši, koji je ocenio da NDNV zauzima značajno mesto među institucijama koje se zalažu za promociju građanskih, demokratskih i evropskih vrednosti u Vojvodini.
„Svojim radom i zalaganjima do sada, pozitivno ste uticali na kvalitet objektivnog i pravovremenog informisanja i štitili ugled vaše profesije, koja sa sobom nosi veliku odgovornost“, navodi se u Egerešijevoj čestitki.
Predsednik Skupštine Vojvodine je izrazio nadu da će saradnja sa NDNV-om i u budućnosti biti dobra i na obostrano zadovoljstvo i dodao da će vrata Skupštine Vojvodine i dalje, baš kao što je to i do sada bio slučaj, biti otvorena za sve aktivnosti NDNV-a.
NDNV je osnovan 17. januara 1990. godine, na inicijativu grupe uglednih vojvođanskih novinara i intelektualaca.
Osnovni ciljevi udruživanja, kako tada tako i danas, bili su zalaganje za slobodu štampe i za otklanjanje političkih uticaja, odnosno zalaganje za profesionalno, objektivno i kvalitetno informisanje.
U septembru 1991. godine članovi NDNV-a su svakodnevno iz prostorija udruženja u Zmaj Jovinoj ulici Novosađanima, uz pomoć razglasa, čitali vesti koje nisu smele biti objavljivane u državnim medijima. Akcija se zvala „Prozor“, a često se dešavalo da se ispod prozora NDNV-a okupi i po nekoliko hiljada građana. Bio je to istovremeno i kolektivni protest protiv rata i neistinitog informisanja.
Godine 1992. NDNV je počeo da izdaje Vojvođanski građanski list „Nezavisni“, koji je tokom celokupnog svog izlaženja, do 2002. godine, imao izrazito građansku, antinacionalističku i antiratnu orijentaciju.
NDNV je dobitnik nagrade Pokrajinskog ombudsmana za promociju tolerancije za 2008. godinu, povodom 60. godišnjice usvajanja Univerzalne povelje UN o ljudskim pravima.
Udruženje je i jedan od pokretača koalicije nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ 2006. godine. NDNV uređuje i informativni internet sajt „Autonomija“ na adresi www.autonomija.info.
Ovo novinarsko udruženje danas ima više od 450 članova.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!