Jovanu Dejanoviću Februarska nagrada

29 Jan 2016

Za doprinos razvoju grada u periodu od 1974. do 1982. godine

Skupština grada je skoro jednoglasno donela odluku da Februarska nagrada pripadne nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada Jovanu Dejanoviću, preneo je danas portal 021.

Za dodelu gradskog priznanja Dejanoviću glasali su odbornici i vlasti i opozicije, izuzev članova SRS-a koji se nisu složili sa predlogom smatrajući da nekadašnji prvi čovek grada nije imao tolike zasluge za razvoj Novog Sada da bi zaslužio priznanje.

Februarska nagrada dodeljena mu je za doprinos razvoju grada u periodu od 1974. do 1982. godine kada je vodio novosadsku skupštinu. U tom periodu izgrađeni su Most slobode, SNP, Spens, kao i mnogi stambeni, privredni i obrazovni objekti.

Skupštinska većina nije prihvatila predlog DS-a da se, zbog toga što je među predloženima za Februarsku nagradu bilo više onih koji zaslužuju priznanje, dodele i tri posebne nagrade i to režiseru Želimiru Žilniku, proslavljenom bokseru Slobodanu Kačaru i arhitekti Miroslavu Krstonošiću.

Priznanje Jovanu Dejanoviću biće uručeno 1. februara na Dan grada.

Bugarski: Jovan Dejanović primer kakvoj budućnosti treba da težimo

Povodom odluke da se ovogodišnja Februarska nagrada Novog Sada dodeli Jovanu Dejanoviću pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski uputio je danas javnu čestitku sa ocenom da je Dejanović primer kakvoj budućnosti treba da težimo.

“Vaš rad i trag koji ste ostavili, u stvaranju uslova za bolji život građana, bio je i biće inspiracija i visok cilj za svakoga ko želi da preuzme odgovornost za vođenje Novog Sada. Moja generacija bila je u prilici da koristi usluge institucija koje ste vi izgradili i zato svesrdno pozdravljam ovogodišnju odluku da Februarska nagrada ode u prave ruke, odnosno čoveku koji je pozitivan primer za sve nas kakvi ljudi treba da vode institucije i grade bolju budućnost našeg društva”, poručio je Bugarski u saopštenju.

U njemu se podseća da je Jovan Dejanović preživeo dve godine u dva fašistička logora i najčuveniji gradonačelnik Novog Sada od Drugog svetskog rata do danas, tokom čijeg upravljanja su sagrađeni Spens, Most slobode, zgrada Srpskog narodnog pozorišta, Dom zdravlja na Limanu, obdaništa,  te nekoliko škola, veći delovi Limana, Novog
naselja i drugih delova grada, kao i mnogobrojna industrijska postrojenja.

Dejanović je, dodaje se, dao znatan doprinos urbanoj izgradnji i sređivanju privrednog i komunalnog stanja u gradu i razvoju prosvetno-kulturnog i sportskog života i mnogi Novosađani ga i danas smatraju najboljim posleratnim gradonačelnikom.

“Kakvog gradonačelnika je Novi Sad imao možda najbolje svedoči činjenica da su mu uručeni ključevi raznih svetskih gradova počev od Temišvara do San Franciska, te da mu je Fransoa Miteran uručio francusku Legiju časti četvrtog stepena”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!