Jovanović: Prvih sto dana vlade – nastavak veoma loše politike

08 Oct 2017

"Nerešeni problemi se vraćaju samoj vlasti u lice i uzrokuju njen brzi pad"

Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je da su sto dana Vlade Srbije i novi kabinet Ane Brnabić doneli politiku kontinuiteta sa prethodnim vladama, ponavljajući greške zbog kojih Srbija i dalje luta, pre svega na spoljnopolitičkom planu.

“Umesto smirivanja tenzija u društvu i prevazilaženja dubokih podela među građanima, dobili smo nastavak politike koja u prvom planu ima neprestani rat vlasti i opozicije, u kojoj se potrebe ljudi i njihovi prioriteti stavljaju u drugi plan”, naveo je Jovanović u saopštenju.

On je dodao i da je “stidljivo” najavljivani dijalog o rešavanju pitanja Kosova za sada ostao samo najava, dok se sa druge strane svakoga dana otvara neka nova kriza u regionu.

“Nerešeni odnosi u Bosni i Hercegovini, svakodnevno nerazumevanje sa Hrvatskom, prekid razgovora sa kosovskim Albancima i otvoreno pitanje našeg učešća u skorim događajima u Makedoniji samo su neki od nasleđenih problema na koje ni ova vlada nema odgovore”, navedeno je u saopštenju.

LDP: Vulin slavi osuđene 

Dovođenjem osuđenih ratnih zločinaca na obeležavanje godišnjice poraza, koje Aleksandar Vulin slavi kao ministar odbrane, apsolutno je neprihvatljiv potez kojim Srbija šalje pogrešne poruke kako svom društvu tako i državama u regionu i u Evropi, saopštila je danas Liberalno-demokratska partija (LDP).

Nemoguće je u isto vreme pričati da gradite modernu, evropsku Srbiju, a da se kao heroji i primeri prikazuju oni koji su pred međunarodnim sudovima osuđeni za najteža krivična dela i na taj način ih abolirate.

Kratak je put od gostovanja Veselina Šljivančanina na stranačkoj tribini, na kojoj se napadaju oni koji drugačije misle, do dovođenja osuđenih generala u zvanične institucije i njihove promocije koju podržava ministar Aleksandar Vulin, navedeno je u saopštenju LDP.

Srbija je odgovorna, pre svega prema svojim građanima, za politiku ratova, sukoba i krvavih godina koje su odnele hiljade života i najbolje od nas oterala ispod zemlje ili van nje.

Danas se pozivati na te godine i slaveći ih sa onima koji su počinili zločine samo je put da se nikada ne suočimo sa sopstvenom bliskom istorijom, koja nas je osudila da budemo žrtve jedne nerazumne politike i njeni večni taoci.

Ako Vulin ne shvata šta čini ovakvim potezima, onda bar građanska javnost ne sme da ćuti dok se našoj deci dobro poznati osuđenici danas lažno predstavljaju kao heroji i mučenici, zaključuje LDP.

(FoNet)

Jovanović je ocenio i da je unutrašnja politika postala poligon za partijska razračunavanja, dok su priče o slobodi medija, ugroženosti manjinskih grupa, promeni Ustava zamenjene temama i aferama u kojima su glavni akteri ministri i službenici Vlade koji su u konstantnom sukobu sa delom javnosti i društva.

“Takvih sto dana Vlade dodatno sužava perspektivu Srbije, što ostavlja prostor da sadašnja vlast, kao i svaka od 2004. godine, ostavi iza sebe situaciju u kojoj se stalno počinje iz početka, dok se nerešeni problemi vraćaju samoj vlasti u lice i uzrokuju njen brzi pad”, naveo je on.

Prema Jovanovićevim rečima, ulazak Srbije u NATO, dodatno ubrzanje pri ulasku u EU, raskidanje bliskih kontakata sa Rusijom i smanjenje njenog uticaja, promena Ustava, pomirenje sa Kosovom i region lišen destabilnosti jedina je politika koja može izdržati test vremena.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!