Jovanović: Obezbeđenje SPC nam zabranilo ulaz

23 jan 2012

Ko su "momci u belim mantijama"?

Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović izjavio je danas da su i on i čelnici grada i pokrajine, kao i ambasadori Izraela i Mađarske bili fizički sprečeni da uđu u prostor predviđen za zvanice, prilikom današnjeg pomena žrtvama Novosadske racije koji je organizovala Srpska pravoslavna crkva (SPC).

“Mladići u belim mantijama, njih ukupno tridesetak, doslovno su nas fizički sprečili da uđemo u prostor iza ograde, predviđen za zvanice”, rekao je Jovanović agenciji Beta.

Precizirao je da su, pored njega, sprečeni da uđu u taj prostor bili i gradonačelnik Igor Pavličić, predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši, potpredsednica pokrajinskog parlamenta Maja Sedlarević, kao i ambasador Mađarske Oskar Nikovic i ambasador Izraela Josef Levi.

Jovanović je dodao da je nakon toga iz protesta napustio pomen i naveo da se vratio na Kej žrtava racije nakon što je pomen bio završen.

„Nisam želeo da pravim incidente, jedino što sam želeo je da ostavim ružu na spomenik žrtvama Racije”, kazao je Jovanović.

„Očigledno je da bački vladika Irinej Bulović pokušava da politizuje celu stvar i da ne preza čak ni od toga da zloupotrebljava žrtve za to”, ocenio je Jovanović.

Ovogodišnjem obeležavanju 70. godišnjice Novosadske racije prethodile su svađe između bačke eparhije SPC i gradskih vlasti.

Bački episkop je gradskim čelnicima poručio da na današnji pomen u organizaciji SPC mogu da dođu samo kao obični građani, a ne kao zvanice.

Gradske vlasti su posle pomena SPC organizovale komemorativni skup u Gradskoj kući, na kojem je predavanje održao lovac na naciste Efraim Zurof, koji je i počasni građanin Novog Sada.

Irinej: Moramo oprostiti, ali ne smemo zaboraviti

U Novom Sadu danas je obeležena 70. godišnjica zločina Racije, u kojem je mađarska vojska u januaru 1942. godine pobila i pod led Dunava bacila najmanje 1.300 Novosađana.

U ime Srpske pravoslavne crkve (SPC) pomen je pred više stotina građana služio patrijarh te crkve Irinej na Keju žrtava racije.

„Obuzima nas jeza i užas i dan-danas zbog stradanja nedužnih građana Novog Sada i Bačke. Diže nam se kosa na glavi i ledi krv u žilama. To su najcrnji i najkrvaviji dani u istoriji Novog Sada i okoline, mnogo crnji i krvaviji od onih dana kada je ovim prostorima harao Atila Hunski”, kazao je Irinej.

„Tada su stradali Srbi koji su pripadali pravoslavnoj veri. I to je bila njihova krivica, jer nisu pripadali veri svojih zlotvora. To je narod koji je vekovima živeo na ovim prostorima i svojim telima branio moćnu Austrougarsku carevinu od Osmanlijskog carstva. Stradali su i Jevreji, nama bratski narod, stradala su naša braća Romi, koji su vekovima živeli sa nama. I svi oni su stradali jer su pripadali drugom narodu i drugoj veri”, rekao je Irinej.

On je rekao da je egzekutor ove strašne odmazde protiv srpskog, jevrejskog i romskog naroda bila mađarska vojska, ali i neke komšije iz Novog Sada, koje su stale na stranu okupatora i učestvovali u strašnom zločinačkom delu.

„Činili su dela kojih bi se i đavo postideo, slične onim delima koje su u to vreme u našim zapadnim predelima gde su stradale stotine hiljada nedužnih naših ljudi. Možemo da im kao hrišćani oprostimo, ali ne smemo da zaboravimo da se ne bi to isto ponovilo”, poručio je Irinej.

Direktor Centra “Simon Vizental” iz Jerusalima, lovac na naciste Efraim Zurof rekao je da su zločini poput Racije bili proizvod politike rasizma i antisemitizma nacističkog Trećeg Rajha i njegovih saveznika.

„Pravda i sećanje su načini da se reaguje na ovakve zločine. Ali, pravda može da pokaže ozbiljne nedostatke”, rekao je Zurof.

On je podsetio na slučaj bivšeg mađarskog žandarmerijskog kapetana Šandora Kepiroa, koga je sud u Budimpešti prošlog leta oslobodio krivice, usled nedostatka dokaza.

„Zato je veoma važno da smo prisutni ovde danas, da se sećamo, i da glasno i jasno poručimo da nijedna politizovana presuda ne može da preinači činjenice niti da spere krivicu počinilaca”, poručio je Zurof.

U ime Jevrejske zajednice Srbije, pomen je služio vrhovni rabin Isak Asiel.

Pomenu žrtvama Racije prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić sa saradnicima, kao i predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši.

Ovogodišnjem obeležavanju godišnjice Racije prethodile su svađe između SPC i gradskih vlasti oko toga ko će, kada i gde će organizovati pomen, odnosno komemoraciju, kao i ko sme a ko ne sme da govori na pomenu.

U javnosti su prisutne i polemike da li je u Novosadskoj raciji ubijeno oko 1.300 Novosađana, što je zvaničan podatak, ili, kako tvrde pojedini istraživači, između 3.400 i 4.000 osoba.

Nakon pomena koji je organizovala SPC, gradske vlasti će u Gradskoj kući organizovati prigodan skup o Raciji, na kojem će takođe govoriti Efraim Zurof.

Memorijalno društvo „Racija 1942.” popodne će organizovati pomen žrtvama Racije na novosadskom kupalištu „Štrand”, gde su mađarske snage u januaru 1942. ubijale i pod led Dunava bacale Novosađane uhapšene tokom Racije.

To udruženje zahteva od gradskih vlasti da postave i spomen-obeležje na Štrand, u znak sećanja na žrtve Racije.

Mađarska vojska je Raciju pravdala osvetom zbog pokušaja partizana da podbune lokalno stanovništvo u Bačkoj.

Racija je sprovedena u Šajkaškoj oblasti u Bačkoj, Novom Sadu i Bečeju i prema zvaničnim procenama, tada je pobijeno više od 4.000 građana, među kojima najviše Srba i Jevreja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!