Jovanović nije predao pismo patrijarhu

27 jan 2012

Jovanoviću poručeno da su svi iz Patrijaršije na liturgiji

Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović pokušao je danas da u Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve preda pismo patrijarhu Irineju povodom istupa i stavova vladike eparhije bačke Irineja, ali mu to nije bilo omogućeno.

Jovanovića je ispred Patrijaršije dočekao čovek koji mu je, kako je novinarima preneo predsednik novosadske skupštine, rekao da su svi na liturgiji, da je danas praznik i da u patrijarhovom kabinetu nema nikoga da preuzme pismo, a da će raditi tek od ponedeljka.

SPC danas slavi utemeljivača srpske pravoslavne crkve i prvog arhiepiskopa Svetog Savu.

Jovanović je zbog toga pismo okačio na vrata Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve.

„Moja želja je bila da mu uručim pismo i da saznam da li SPC podržava stavove koje zastupa Irinej Bulović, kojima se meša u dnevnu politiku i društveni život Novog Sada, što nije njegova nadležnost“, kazao je Jovanović.

U Novom Sadu je proteklih dana najveći događaj bilo obeležavanje 70 godina od Racije u kojoj je pobijeno 3.500 Srba, Roma, Jevreja i drugih građana, kazao je Jovanović i ocenio da je vladika bački tokom tih deset dana iznosio niz neistina.

Jedna od najvećih neistina je, kako je rekao, da Novi Sad ne čini apsolutno ništa da se zajednički održi komemoracija.

„Ovo nije prvi put da se Irinej ovako ponaša i iznosi različite stavove o materiji koja nije u nadležnosti crkve“, rekao je novosadski zvaničnik.

Prema njegovim rečima, u ponedeljak, kada se održavala komemoracija, pojedinim građanima Novog Sada, ambasadorima Izraela i Mađarske i vlastima Novog Sada bilo je onemogućeno da polože cveće i sveće na spomenik onima koji su ubijeni u Raciji tokom Drugog svetskog rata.

Na pitanje novinara da li je zbog nesuglasica gradskih vlasti s vladikom bačkim eparhiji isključeno grejanje, Jovanović je rekao da grejanje nije isključeno nikom zato što iznosi „ovakve ili onakve stavove“, već zbog višemilionskih dugova.

„U pitanju su višemilionski dugovi koje eparhija duguje toplani i svi korisnici su jednaki i imaju svi isti tretman zato što su građani Novog Sada svi jednaki, pa tako i eparhija bačka. Morate iz toplane pitati nadležne zašto su baš ovaj momenat izabrali da isključe grejanje“, rekao je Jovanović.

Vladika bački Irinej više puta je optuživao novosadske vlasti da su pokušale da isprovociraju incidente tokom obeležavanja godišnjice Racije koje je organizovala ta eparhija SPC.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!