Jovanović: Kasarne vratiti Novom Sadu

18 jan 2012

Vojne objekte u Petrovaradinu u Podgrađu, kao i kasarnu „Arčibald Rajs” u Futoškoj ulici, izgradio je grad svojim parama

Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović zatražio je danas da vojne kasarne koje su izgrađene gradskim novcem budu vraćene u vlasništvo grada, a među njima i kasarna “Arčibald Rajs”, u kojoj su omladinski aktivisti samoinicijativno bili formirali alternativni Društveni centar.

Jovanović je saopštio da je, nakon uvida u dokumenta Istorijskog arhiva grada Novog Sada, zaključio da je pojedine vojne objekte izgradio grad sopstvenim novcem, te da je logično da ti objekti budu vraćeni u vlasništvo Novog Sada. Precizirao je da je reč o objektima u Petrovaradinu u Podgrađu, kao i o kasarni „Arčibald Rajs” u Futoškoj ulici, čiji su jedan deo koristili omladinski aktivisti, od 22. decembra do 13. januara, kada ih je odatle iselila vojna policija, uz pomoć civilne policije. „Istorijski posmatrano, ovi objekti nikada nisu bili u vlasništvu vojske, ona je bila korisnik. Kasarne su izgrađene kao opšte dobro, a opšte dobro ne može biti prodato”, naveo je Jovanović u saopštenju za javnost.
Dodao je da postoje dokumenti koji jasno ukazuju da je još u drugoj polovini 19. veka, grad pokrenuo izgradnju kasarne na Futoškom putu, sadašnje kasarne „Arčibald Rajs”, za potrebe tadašnjeg žandarmerijskog i pešadijskog puka.

Izbacivanje aktivista Društvenog centra iz bivše kasarne „Arčibald Rajs” danas je osudila i Liberalno-demokratska partija u Novom Sadu, koja je ocenila da je to „loš primer” reagovanja države na probleme i potrebe mladih. Izbacivanje aktivista iz bivše kasarne osudila je i Socijaldemokratska unija, a predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton, pored osude, založio se da se novosadski „recept” pretvaranja vojnih objekata u omladinske kulturne centre primeni i u tom najvećem gradu u srednjem Banatu.

Aktivisti Društvenog centra juče su saopštili da bivša kasarna „Arčibald Rajs” nije u vlasništvu Vojske Srbije, već Republičke direkcije za imovinu i upitali kako je onda moguće da vojna policija interveniše i izbacuje aktiviste.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!