Jovanović: Kampanjom rehabilitacije ratnih zločinaca žele da nas trajno osude na život u devedesetim

03 dec 2017

"Ratove i patnju miliona izazvala je ludačka politika vlasti u Beogradu, čije preživele strukture i danas nameću svoju interpretaciju raspada Jugoslavije"

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da je završetak rada suda u Hagu označio početak ponovne kampanje za relativizaciju odgovornosti osuđenih ratnih zločinaca i njihovu promociju u javnosti.

Tu kampanju, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, predvode svi oni koji su se posle presuda ratnim liderima bosanskih Srba Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću osetili ugroženim, jer ratove i patnju miliona izazvala je „ludačka politika vlasti u Beogradu, čije preživele strukture i danas nameću svoju interpretaciju raspada Jugoslavije„.

Delovi Univerziteta, Crkve, novinara, političke elite, ljudi raspoređenih unutar sistema i institucija, agresivnim nastupom u medijima i histerijom, pokušavaju da presude Haškog suda predstave kao nepravdu kojima se nameće kolektivna krivica“, naveo je Jovanović.

On je istakao da tamo nije suđeno srpskom narodu, već je utvrđena komandna i direktna odgovornost pojedinaca, i to je presuda i jednoj politici i jednom vremenu, koji imaju svoje protagoniste i duboke korene i u današnjem trenutku.

Presude su, po rečima Jovanovića, prilika da se jasnije vide inspiratori i izvršioci Miloševićeve politike i da se onemogući da oni koji su okrvarili ruke budu ravnopravni građani društva koje su poveli u propast.

Zbog toga je, podseća lider LDP-a, ta stranka podnela Skupštini Srbije Predlog deklaracije o javnoj osudi rehabilitacije ratnih zločina i zločinaca, što je, po njemu, bio znak za ponovnu tabloidizaciju onoga što rade i kriminalizaciju Vlade Zorana Đinđića kroz podmetanje priča o prodaji Slobodana Miloševića Hagu.

„To danas, u ime te politike, čine, između ostalih, i pojedini poslanici vladajuće koalicije i pojedini novinari, čime žele da nas trajno osude na život u devedesetim godinama. Danas su, više nego ikad, uplašeni za ono što su radili, jer su poslednjim presudama hrvatskoj šestorci izgubili oslanac svoje politike koji se svodio na negiranje presuda pod izgovorom da se radi o antisrpskom sudu“, naveo je Jovanović.

On je pozivao nadležne organe da ispitaju tvrdnje poslanika Srpske napredne stranke Miroslava Lazanskog da je Slobodan Milošević „prodat Hagu“ i tako da se stavi tačka na nešto što se desilo pre više od 16 godina.

„Sam Milošević nije nikada tvrdio tako nešto, ali je njegovo hapšenje danas instrument borbe sa onim što LDP predlaže, jer se suprotstavljanjem rehabilitaciji zločina i zločinaca jedino otvara put modernizaciji Srbije, što će biti onemogućeno ako se od ubica prave heroji, a od Zorana Đinđića, koji je ubijen na stepenicama Vlade u akciji ‘Stop Hagu’, i njegovog kabineta prave kriminalci i izdajnici“, naveo je Jovanović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!