Josipović: Spor oko Šarengradske ade rešiti dogovorom

01 sep 2014

Šarengradska ada je ostrvo na Dunavu u blizini Bačke Palanke

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da se teritorijalni spor Srbije i Hrvatske oko Šarengradske ade na Dunavu još može rešiti dogovorom.

„Još uvek je otvorena mogućnost dogovora dveju zemalja oko granice, ali ako dogovor ne bude postignut, postoje mehanizmi kako države rešavaju granične sporove“, rekao je Josipović u intervjuu za internet magazin Žurnalist.

Prema njegovim rečima, Hrvatska i Srbija mogu odlučiti da granični spor rešava međunarodni sud ili ići na arbitražu.

„Nijedno od tih rešenja ne znači pogoršanje međudržavnih odnosa“, poručio je Josipović. On je ocenio da je spor Hrvatske i Slovenije oko granice u Piranskom zalivu dobar primer kako treba rešiti takav problem.

„Nismo se uspeli dogovoriti pa smo prepustili nezavisnim međunarodnim sudijama da donesu odluku koju će obe zemlje poštovati“, kazao je Ivo Josipović.

Šarengradska ada je ostrvo na Dunavu u blizini Bačke Palanke.

Hrvatska tvrdi da joj je to rečno ostrvo katastarski pripadalo do raspada Jugoslavije i da ga je Srbija nezakonito prisvojila. Srbija i Hrvatska imaju još sporova u vezi sa granicom na Dunavu.

Josipović je još naveo da se predstavnici hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji žale da im se prava ne poštuju u potpunosti. „Nadam se da će se ispoštovati ono što je dogovoreno između dve zemlje i da će Srbija osigurati zastupljenost hrvatske zajednice u svim telima državne vlasti, javnim ustanovama i preduzećima, te drugim institucijama“, rekao je Josipović.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!