Josipović: Mihailović je ratni zločinac

23 Mar 2012

Znam za mnogo slučajeva u kojima su četnici učestvovali u bitkama zajedno s Nemcima, Italijanima i ustašama protiv partizana, i vršili pokolje cilvinog stanovništva i u Hrvatskoj, pri čemu su stradali i Srbi

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je da je postupak za rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihailovića koji se vodi u Srbiji, štetan i suprotan istorijskim činjenicama.

“Taj proces, ako se završi kako mediji najavljuju, značiće veliki korak unazad u odnosu prema Drugom svetskom ratu i antifašizmu”, ukazao je Josipović novinarima u Zagrebu i dodao da ipak treba sačekati kraj procesa u beogradskom Višem sudu.

On je rekao da je postupak za rehabilitaciju četničkog vođe iz Drugog svetskog rata u suprotnosti s činjenicama: “On je ratni zločinac, a četništvo je kvislinški zločinački pokret”.

Josipović je rekao da zna za mnogo slučajeva u kojima su četnici učestvovali u bitkama zajedno s Nemcima, Italijanima i ustašama protiv partizana, i vršili pokolje cilvinog stanovništva i u Hrvatskoj, pri čemu su stradali i Srbi.

On je dodao da ne zna za neku značajniju bitku četnika protiv Nemaca, Italijana ili ustaša.

“Samo jedna značajnija bitka bila je posle rata između četnika i ustaša kod Banjaluke, ali su se na kraju zajedno povlačili i spasavali glavu”, rekao je predsednik Hrvatske.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!