Ji: SAD su sumnjičave prema ruskom humanitarnom centru u Nišu

06 Jul 2017

"Smatramo da Rusija ima druge namere s ovim centrom"

Zamenik pomoćnika državog sekretara SAD Hojt Brajan Ji izjavio je da se njegova zemlja ne protivi da Rusija pomaže u humanitarnim krizama i vanrednim situacijama ali da je sumnjičava prema Rusko-srpskom humanitarnom centru na aerodromu u Nišu.

“Nije mi poznato da je humanitarnim radnicima na drugim mestima potreban diplomatski imunitet. Zbog svega toga, smatramo da Rusija ima druge namere s ovim centrom“, rekao je Ji u intervjuu za nedeljnik NIN.

Ji je dodao da SAD zbog toga smatraju da Rusija sa tim centrom ima neke druge namere.

“Mnogo je javno dostupnih informacija, kao i informacija koje su manje javne, ali glavno pitanje je zašto Rusija želi da napravi ovaj centar u Nišu sa diplomatskim imunitetom za svoje osoblje. Još nisam čuo dobro objašnjenje za to”, rekao je on.

Na pitanje kako će SAD reagovati ukoliko Srbija ipak odobri diplomatski status za osoblje ruskog humanitarnog centra, američki diplomata je rekao da je Srbija suverena zemlja.

“Mi nijednoj zemlji ne pokušavamo da nametnemo našu volju. Ali osećamo obavezu da kao partneri, što bilateralno, što kroz Partnerstvo za mir, delimo naše analize i savete sa predsednikom (Aleksandrom) Vučićem, sa novom premijerkom Anom Brnabić, da im kažemo ono što mislimo da se dešava i ono što mislimo da su rizici. To ćemo nastaviti da radimo ali, na kraju, na Srbiji je da odluči“, rekao je Ji.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!