Ješić: Vreme je za pokret koji deli iste vrednosti

25 Jan 2016

Napraviti što širi front u borbi protiv katastrofalnog režima Aleksandra Vučića

Ako opozicija bude išla u dve kolone, lista koju će Demokratska stranka predvoditi mora da se zove isključivo DS, bez ikakvih dodataka i imena, izjavio je potpredsednik DS Goran Ješić za Danas i istakao da nije vreme za ad hok koalicije nego pokret koji deli iste vrednosti.

Ješić smatra da emocije u Demokratskoj stranci prema Borisu Tadiću ne smeju da budu preovlađujuće u odluci o saradnji “već da li možemo da postignemo zajedničke političke ciljeve i da li možemo organizaciono da funkcionišemo na terenu i napravimo što bolji rezultat”.

Prema njegovim rečima, to u ovom trenutku nije tema, ali ako se postave stvari ko je prihvatljiviji, onda je LDP puno prihvatljiviji za DS, jer su ožiljci od Borisa Tadića dosta duboki.

Na listi koju će DS predvoditi ima mesta za sve one sa kojima smo sarađivali protekle tri godine i delili dobro i zlo, plus nove organizacije kao što je mađarska organizacija koja se stvara, tradicionalni naši partneri u manjinskim strankama, ljudi iz sindikata i pokreta, kao i regionalni pokreti koji imaju svoju snagu, rekao je Ješić.

On tvrdi da su DS, SDS i LDP približili stavove i da je “prva i osnovna stvar da se napravi što širi front u borbi protiv katastrofalnog režima Aleksandra Vučića”, što “ne znači da ćemo ići zajedno na izbore, ali i o tome će se doneti zajednička odluka”.

Suštinske razlike ne postoje kada je reč o politici u načinu upravljanja državom. Svi smo potekli iz iste stranke i imamo iste svetonazore u odnosu na Evropu, razvoj građanskog društva, zaštitu pojedinca, vladavini prava i izgradnji institucija, napomenuo je Ješić.

On ističe da su animozitete stavili na stranu i seli dva puta za isti sto i dogovorili se oko gotovo svih stvari.

Upitan šta je bolje i efikasnije jedna ili dve kolone, Ješić je rekao da nema odnos prema tome, ali da je potreban dogovor šta će dati najbolji rezultat u korist evropske opozicije.

On je najavio Predsedništvo ove nedelje i GO za sledeći vikend, ističući da su dva faktora bitna – odnos organizacije prema tome i istraživanje javnog manja.

Ješić smatra da je prošlo je vreme ad hok koalicija koje se prave 30, 60 ili 90 dana pred izbore, nego pokret koji deli iste vrednosti i neće imati nedoumice u parlamentu i na izborima kako Srbija treba da izgleda.

Ako se suštinski slažemo oko svih pitanja u vezi sa državom, prirodno je da saradnja, ukoliko do nje dođe, bude proširena i da potraje. Gde ona može da se završi? Može ponovnim osnaživanjem DS, odnosno da se svi vrate ponovo u DS, kao finalnom cilju, rekao je Ješić.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!