Ješić: Učestvovanje u ovakvom parlamentu podrška institucionalnom državnom udaru

"U zemlji ne postoji želja da se stvari uzmu u svoje ruke"

18. sep 2018

Poslanik Demokratske stranke (DS) Goran Ješić izjavio je danas u Novom Sadu da Srbija više nije „mlada demokratija“, već da u zemlji ne postoji želja da se stvari uzmu u svoje ruke, pa tako i izborni sistem oslikava raspoloženje građana koji „veruju u liderski sistem“.

„Ja sam jedan od onih poslanika koji osam meseci nije ušao u parlament, jer mislim da je učestvovanje u ovakvom parlamentu direktna podrška institucionalnom državnom udaru koji se dešava. I to malo cirkusa koji postoji u parlamentu, bez uticaja, snage i autoriteta, ukinuto je prošle godine u decembru kada su poslanici vladajuće koalicije uložili hiljade besmislenih amandmana na jedan običan budžet“, kazao je Ješić na debati u okviru akcije „Bus izborne reforme“.

Ješić je kazao da je najbolji izborni sistem do sada postojao u pokrajini Vojvodini, koji je bio kombinovani i imao je reprezente svih jedinica lokalne samouprave u polovini parlamenta.

„Odlukom političke partije kojoj pripadam, zbog njenog interesa, taj politički sistem je srušen i napravljen nakaradni. Ne možemo da pričamo o parlamentarizmu kada danas imamo devastaciju dobrog izbornog sistema iz 2002. godine, kada smo imali direktan izbor gradonačelnika i drugih delova vlasti“, dodao je Ješić.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov rekla je da odgovor na pitanje kakav izborni sistem treba Srbiji, leži u odgovoru na pitanje „šta mi od parlamenta želimo“.

„Ukoliko želimo da parlament na što bolji način oslikava političku volju građana u smislu stranaka za koje se opredeljuju, onda nam treba proporcionalni glasački sistem sa svim svojim manama u oblasti teritorijalne zastupljenosti, slabe veze sa biračima i jakim stranačkim sistemom. Ukoliko želimo stabilne vlade, poslanike koji imaju odgovornost prema biračima i slabije stranke, onda nam treba većinski, takođe sa svim svojim manama“, rekla je Jerkov.

Ona je ocenila da svaka vlast, a aktuelna srpska posebno, žele da parlament bude poslušan, da tamo radi 250 poslanika „koji će glasati na zvonce“ i izvršavati sve što im je naređeno.

Poslanik Pokreta centra Vladimir Đurić rekao je da su imena kandidata po sadašnjem sistemu poznata, javna i dostupna građanima, oni mogu da se upoznaju sa tim informacijama, ali „samo ako žele“.

Prema njegovim rečima, potrebno je promenu izbornog sistema gledati u širem kontekstu, i prvo formulisati šta su ciljevi njegove reforme, među koje je predložio bolju teritorijalnu, polnu, starosnu i strukovnu zastupljenost birača, vraćanje poverenja birača u politički sistem, uključenost građana i njihov aktivizam.

Dodao je da prilikom izbora novog, treba voditi računa i o trenutno gorućim problemima, poput vođenja biračkog spiska, problema sa glasovima dijaspore, komplikovanosti glasačkih listića i slično.

Poslanik Zelene stranke Goran Čabradi rekao je da je potrebno biti oprezan prilikom izmena izbornog sistema i zakona, jer je Srbija zemlja koja još uvek evoluira u percepciji demokratije, te da je to proces koji će još trajati.

Projekat „Bus izborne reforme“ sprovodi Nacionalna koalicija za decentralizaciju, a zagovara promenu izbornog sistema u Srbiji, koji je trenutno čisti proporcionalni sistem, cela Srbija je jedna jedinica i građani glasaju za liste kandidata različitih stranaka.

Prema mišljenju Nacionalne koalicije za decentralizaciju, taj sistem podriva ličnu odgovornost narodnih poslanika, a pre same debate, aktivisti su razgovarali sa građanima i pitali ih koje od poslanika sa slika prepoznaju i sa njima bi razgovarali o izbornom sistemu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Raspust
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga