Ješić: Tadić – premijer i ministar spoljnih poslova

24 Jun 2012

Vrlo brzo u DS ozbiljan razgovor o odgovornosti za loš izborni rezultat

Vlada Borisa Tadića imala bi veći kapacitet za reforme od vlade Tomislava Nikolića, izjavio je gradonačelnik Inđije Goran Ješić i ocenio da je odugovlačenje oko formiranja vlade jedna vrsta neodgovornosti.

U intervjuu “Radio Slobodna Evropa”, Ješić je rekao da je u Srbiji izvestan evropski put i da najveće partije teže ka tome da budu deo Evropske unije. On smatra da bi bilo prirodno da sve reformske snage što pre sastave Vladu i što pre počnu da rade.

Ješić je upozorio da se pojavio treći problem u srpskom društvu, a to je problem sa javnim finansijama.

– Neko mora da se bavi javnim finansijama u ovom trenutku, da sprovodi reforme. Neke stvari bi morale da se dese na bolje u narednih nekoliko meseci i dobra je stvar ukoliko se formira Vlada – rekao je Ješić.

To će biti, kako je ocenio, jedan politički balans prema predsedniku Tomislavu Nikoliću u političkom smislu i u smislu regionalne saradnje, rekao je Ješić i dodao da ima veći kapacitet za reforme vlada Borisa Tadića nego Vlada Tomislava Nikolića.

Ješić je rekao da očekuje da će se, nakon formiranja Vlade, vrlo brzo u DS ozbiljno razgovarati o odgovornosti za loš izborni rezultat DS.

– Da vidimo zašto postoje neki ljudi koji direktno utiču na loš rezultat i rejting DS, šta su sve radili kao državni funkcioneri proteklih nekoliko godina – rekao je Ješić.

Upitan zašto amnestira odgovornosti predsednika DS i predsedničkog kandidata koji je izgubio izbore, Ješić je odgovorio: “Ko kaže da ga amnestiram?”

– Apsolutno smatram odgovornim onoga, koji je nosio naveći teret te priče i koji je bio neprikosnoveni u celoj stranci, da za dobar i loš rezultat snosi odgovornost. U ovom trenutku doneta je odluka da kandiduju Borisa Tadića. Ne mislim da je to loše rešenje i sigurno je bilo boljih rešenja. Meni je od DS važnija Republika Srbija – rekao je Ješić.

On je ponovio da, kada imamo predsedničkog kandidata koji dolazi iz stranke SNS i kojem na inauguraciju dođe “jedan i po” predsednik, kada imamo problem sa regionalnom saradnjom, koja je ključni element za evropsku integraciju i za budućnost Srbije, mi moramo da uspostavimo balans sa premijerom iz DS. To je realno najbolje radio i najbolje radi Boris Tadić – istakao je Ješić.

Na konstataciju da nije glavni posao premijera regionalna saradnja i spoljna politika, Ješić je rekao da zavisi kakva će se Vlada napraviti.

– Postoje dobra iskustva i velikih zemlja u Evropi gde su premijeri ujedno i ministri spoljnih poslova. Ako verujete da će se Boris Tadić baviti ekonomijom i privredom – ja u to ne verujem. Mislim da je realnija situacija da on bude premijer i ministar spoljnih poslova. Ostali članovi Vlade moraju da se bave ekonomijom, javnim finansijima i reformama u srpskom društvu – naglasio je Ješić.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!