Jerkov: Vojvodini mora biti vraćena sva oduzeta imovina

08 jan 2010

Narodna poslanica iz Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov izjavila je za naš list da će ta stranka ins…

jerkov.jpgNarodna poslanica iz Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov izjavila je za naš list da će ta stranka insistirati da se novim zakonom o javnoj svojini Vojvodini vrati sva imovina koja je Pokrajini oduzeta „Šešeljevim zakonom“.
– To su i putevi, i Elektrovojvodina, i Naftagas, i pošta i železnica i sve ono što su građani Vojvodine izgradili isključivo svojim novcem – istakala je Aleksandra Jerkov.
Ona je kazala da je prerano da komentariše rešenja zakonskog predloga poslaničke grupe G17 plus o rešavanju pitanja javne svojine, „jer to nije akt o kojem se na prvi pogled može zauzeti stav, već zahteva stručnu analizu“. Dodala je da će stranački organi LSV-a taj tekst razmotriti, kako bi ta stranka mogla da donese konačnu odluku o tom aktu.
Aleksandar Jerkov smatra da činjenica da je ovu zakonodavnu inicijativu pokrenula jedna članica vladajuće kaolicije ne može da se tumači kao eventualni pritisak na Vladu, odnosno resorno Ministarstvo koje je takođe pripremilo Nacrt ovog zakona, jer, kako je navela o tom pitanju postoji konsenzus među vladajućim strankama. Dodala je da je poznat stav Lige da lokalnim samoupravma i AP Vojvodini treba vratiti imovinu koja im je oduzeta sredinom 90-ih godina, ali i da je uverena da trenutno oko ovog pitanja ne postoji nikakva dilema ni kad je reč o drugim strankama vladajućeg bloka, ali i strankama iz opozicije.
– Čak se i SRS, čiji je predsednik bio tvorac zakona kojim je oduzeta imovina lokalnim samoupravama i Pokrajini sad zalaže za vraćanje imovine – kazala je Aleksandra Jerkov.
Ona, međutim, smatra da ipak mora da se povede ozbiljna politička debata oko pitanja koja imovina pripada Pokrajini i lokalnim samoupravama, a koja pripada Republici.
– To je, pre svega, političko pitanje, ali i polje na kojem će se voditi najveća rasprava – ocenila je.
Prema njenim rečima, iniciranje rasprave o vraćanju imovine nižim nivoima vlasti, te rasprave o decentralizaciji i regionalizciji pokazuje da to postaje tema koja se više ne može izbeći. Napominje da je ipak pogrešan način na koji se otvara tema decentralizacije i regionalizacije, navodeći da je opšti utisak da ta debata „nažalost, nije proistekla na osnovu spoznaje o potrebi našeg društva da uđe u te procese, već da je ona nametnuta od Evropske unije“.
– Ali, naravno da podržavamo i inicijative drugih stranaka u tom pogledu, jer ovi procesi jesu stvarna potreba svih građana Srbije – rekla je funkcionerka LSV.

(Dnevnik)The Book of Eli move

Podelite ovu stranicu!