Jeremić: Vučić bi morao da odgovara za pljačkašku privatizaciju Vršačkih vinograda

11 dec 2017

"Ova vlast je obećala da će rasvetliti 24 privatizacije do 2012. godine, nisu ispitali ništa, ono što oni rade od 2012. je mnogo gore"

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da su „Vršački vinogradi“ primer pljačkaške privatizacije pod vlašću Srpske napredne stranke (SNS) jer su prodati za 4,6 miliona evra biznismenu Rodoljubu Draškoviću, što je „manje od vrednosti zaliha alkoholnih pića u podrumu te firme“.

„Drašković je za 4,6 miliona evra kupio 630 hektara zemlje pod vinovom lozom, 700 hektara državnog zemljišta koje ‘Vršački vinogradi’ imaju u zakupu od države, 206 objekata, 460 automobila i zalihe pića. Samo da su prodali zalihe, dobili bi te pare“, rekao je Jeremić televiziji „Naša“.
On je rekao da bi zbog toga morali da odgovaraju oni koji su sproveli prodaju „Vršačkih vinograda“, kao i tadašnji premijer Aleksandar Vučić i Vlada Srbije, koji nisu našli strateškog partnera za takvu firmu.

Predsednik Narodne stranke je podsetio da je bivši ministar privrede Saša Radulović „poništio pokušaj pljačkaške privatizacije ‘Vršačkih vinograda’ kineskom investitoru za pet miliona evra, ali da je kasnije, 2015. godine, to preduzeće oterano u stečaj i ove godine prodato po još nižoj ceni, za 4,6 miliona evra“.

„Ova vlast je obećala da će rasvetliti 24 privatizacije do 2012. godine, nisu ispitali ništa. Ono što oni rade od 2012. je mnogo gore“, rekao je Jeremić.

Naveo je da je Ekonomski institut vrednost „Vršačkih vinograda“ prvo procenio na 27 miliona evra i da je kasnije firma procenjena na 17 miliona da bi na kraju bila prodata za svega 4,6 miliona.

Jeremić je upozorio i na „dolazeću mega aferu“, davanja Aerodroma „Nikola Tesla“ pod koncesiju, i pozvao sve u lancu odlučivanja u tom postupku da odustanu, uključujući i premijerku Anu Brnabić.

„Postoje osnovane sumnje da će posao dobiti lica povezana sa ljudima iz vrha vlasti i oni koji se već bave biznisom u Srbiji, odnosno imaju poslovne interese u Srbiji. Hajde da vidimo da li će se to dogoditi, a bojim se da hoće“, rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da je država vlasnik 83 odsto Aerodroma „Nikola Tesla“ koji ima godišnji prihod od 27 miliona evra, posluje sa neto prihodom, a da je ukupan dug preduzeća manji od dva odsto imovine,

„Država nije objasnila zašto strancima daje pod koncesiju takvo preduzeće, strateški važno, a da nije predstavljen jasan finansijski dobitak. Aerodrom je jedan od naših najvažnijih strateških infrastrukturnih objekata“, rekao je Jeremić.

Ne želimo da dajemo legitimitet banditizmu i bezakonju na lokalnim izborima

Jeremić je izjavio da će ta partija bojkotovati vanredne lokalne izbore u pet opština u Srbiji jer ne želi da bude deo propagandnog paketa vlasti i neće da daje legitimitet „banditizmu i bezakonju“.

„Izbori zakazani za 24. decembar nisu samo nelegitimni nego su i dobrim delom nezakoniti„, rekao je Jeremić.

Jeremić je objasnio da su u Pećincima, Mionici i Negotinu lokalni parlamenti raspušteni bez ikakvog valjanog razloga.

„U Mionici je, recimo, lokalni parlament raspušten 25. oktobra, a po zakonu izbori nisu mogli biti raspisani pre 25. novembra i to za najmanje 45 dana, dakle, za januar. Stoga je jasno da je održavanje tih izbora 24. decembra nezakonito“, rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da je vlast odlučila da veštački izazove vanredne izbore na selektivnim lokacijama u kojima, zahvaljujući maksimalnoj zloupotrebi aparata sile, ima kapacitet da dostigne minimum dve trećine glasova i odbornika.

„Kada govorim o primeni sile, govorim o prinudama, otpuštanjima, pretnjama i fizičkom nasilju. Dakle, sve osim normalnih okolnosti“, rekao je Jeremić.

Lider „narodnjaka“ je naveo da je vlasti, da bi se to legitimizovalo i legalizovalo, potrebno da neko van vlasti prihvati da se sa njima „uhvati u kolo“, to jest da na takvu igru pristane.

„Taj bi za nagradu dobio mrvice sa stola vlasti, i na osnovu tih mrvica se proglasio za tobožnjeg stožera opozicije. Narodna stranka na to ne pristaje“, rekao je Jeremić.

Jeremić je kao netačne odbacio navode da je Narodna stranka bojkotovala izbore jer nije mogla da skupi potpise.

„Mogli smo da skupimo potpise u svim opštinama, osim u Preševu, zbog tamošnje etničke kompozicije i drugih okolnosti. U Pećincima smo čak imali odbornike. Ako je LDP, koji je statistička greška, uspeo da skupi potpise u Pećincima, da li neko zaista misli da Narodna stranka ne bi uspela potpise“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je Predsedništvo Narodne stranke još pre mesec dana donelo formalnu odluku da bojkotuje lokalne izbore u tih pet opština.

„Tu odluku nismo objavili jer smo htelo da to učinimo zajednički sa drugim opozicionim akterima i uradili smo to čim su i drugi partneri bili spremni. Bilo bi dobro da smo to uradili ranije, ali bojkot je principijelan stav i pozdravljam sve koji su se tome pridružili„, rekao je Jeremić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!