Jeremić: Priča o unutrašnjem dijalogu farsa u kojoj ne treba učestvovati

19 Oct 2017

"U atmosferi agresivne demonizacije svih onih koji se usude da kritkuju vlast nema dijaloga"

Predsednik Inicijativnog odbora Narodne stranke i bivši kandidat za predsednika Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da je priča o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji režimska farsa u kojoj ne treba učestvovati.

Jeremić u intervjuu agenciji Beta rekao da u zemlji vlada atmosfera u kojoj je nemoguće slobodno kritikovati vlast, ni voditi normalan društevni dijalog.

“Ako imate zatvorene medije i agresivnu demonizaciju svih onih koji se usude da kritkuju vlast, kako onda u takvoj atmosferi možete da imate normalan društveni dijalog po bilo kom važnom pitanju. Ako ne dođe do iznenadne promene u okolnostima, što iskreno sumnjam da može da se dogodi, mislim da nema smisla učestvovati u nečemu što ovoga trenutka ne izgleda nikako drugačije nego kao režimska farsa”, rekao je Jeremić.

On smatra da je suština dijaloga na koji poziva predsednik Srbije Aleksandar Vučić kosovsko članstvo u Ujedinjenim nacijama.

“Ova vlast je praktično sve drugo što je Beograd imao kao adut u procesu pregovora već predala kroz seriju parcijalnih štetnih sporazuma”, rekao je Jeremić.

On je ukazao da se svi međunarodni pregovori vode tako da se ništa ne sprovodi dok sve ne bude gotovo, i dodao da se ova vlast opredelila za drugačiji pristup te da je pravila jedan po jedan značajan ustupak prištinskoj strani, ne dobijajući ništa za uzvrat.

“Došli smo sada do toga da je praktično poslednja stvar koja je Prištini neophodna da bi kompletirala svoju takozvanu državnost stolica u UN. Ova celokupna igra se i vodi u pravcu da Beograd i Priština potpišu sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa od kojih će biti značajan samo jedan paragraf – da Srbija i Kosovo neće jedni druge blokirati u međunarodnim organizacijama. To je još jedina stvar koja je ostala da se preda. Ako dođe do toga, to će otvoriti put za članstvo Kosova u UN i to će biti kraj pregovora”, istakao je Jeremić.

On je kazao i da bi voleo da veruje da ni jedna vlast, kakva god da je, neće biti spremna na takav korak.

Govoreći o sporazumu Beograda i Prištine iz oblasti pravosuđa, on je rekao da je njim praktično formalizovano ukidanje srpske pravne države na severnom delu teritorije Kosova i Metohije i da je odlaganje polaganja zakletve srpskih sudija čist marketinški trik.

On je naveo da te sudije nisu želele da budu pred kamerama u trenutku kada “kolege” albanske nacionalnosti daju zakletvu na kosovskom ustavu i zaklinju se da će poštovati nezavisnost, suverenitet i teritorijalnu celovitost Kosova, ali da će to po naređenju iz Beograda učiniti naprosto kada kamere budu isključene.

Upitan o lokalnim izborima koji se održavaju u nedelju na Kosovu, on je naveo da veruje da građani Srbije koji žive u njenoj južnoj pokrajini najbolje znaju ko bi ih najčasnije predstavljao na lokalnom nivou i ko svojim delovanjem u prošlosti nije izgubio obraz.

On je naveo i da on lično ne bi mogao da glasa za nekog ko je napravio vladu sa Ramušom Haradinajem, ali da svoje mišljenje ne želi da nameće sunarodnicima sa Kosmeta.

“Učinićemo sve da opozicija nastupi u što širem frontu”

Jeremić je izjavio i da se zalaže da opozicija na beogradskim izborima nastupi u što je moguće širem frontu, i da će učiniti sve da do toga dođe.

On je rekao da će Narodna stranka učiniti sve da do dogovora opozicije dođe, da se oni neće “gurati” u prvi plan i da neće pokušavati da nametnu svog kandidata.

“Naravno, ako budemo dovedeni u situaciju da nema bilo kakvog dogovora, mi ćemo učestvovati sa sopstvenim timom i kandidatom. No moje duboko uverenje je da postoji daleko bolji način da se učestvuje na beogradskim izborima, i da bi to trebalo da bude jedinstven nastup oko kojeg treba da se složimo svi u pravoj opoziciji“, istakao je Jeremić.

On je naglasio da je na beogradskim izborima potrebno što je moguće veće jedinstvo svih onih koji nastupaju sa iskrenim opozicionim stavovima, odnosno onih koji nisu spremni ni na kakvu vrstu kolaboracije sa aktuelnom vlašću, bez obzira na izborne rezultate.

Kako je dodao, za Narodnu stranku nema onih koji u taj front nisu dobrodošli, kao i da nemaju aspiraciju da određuju ko je poželjan, a ko ne.

“Čvrsto sam uveren da jedino sa zajedničkim stavom možemo da iskoristimo potencijal koji postoji u glavnom gradu, jer ima više onih koji su nezadovoljni načinom na koji se vodi Beograd – i ostatak države – nego onih koji su spremni tome da daju podršku”, rekao je Jeremić.

Borba za fer i poštene izborne uslove, po njegovim rečima, može da bude dobra početna osnova za okupljanje aktera sa opozicionog spektra i oko čega bi sigurno svi mogli da se dogovore.

“Neka to bude prvi korak. Nakon što se on napravi, svaki sledeći će biti lakši. Nadam se da od toga može da počne proces ujedinjenja opozicije na beogradskim izborima”, kazao je Jeremić.

On je naveo i da ga raduje što Demokratska stranka, i pored najave da će imati svog kandidata, tvrdi da je i dalje otvorena za saradnju sa ostalim političkim opcijama.

Upitan da li će doći na proteste koje su za sutra u centru Beograda najavili Pokret slobodnih građana Srbije i Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, Jeremić je rekao da Narodna stranka podržava sve akcije koje su usmerene ka skretanju pažnje na činjenicu da u Srbiji vlada režim koji ne radi u interesu građana.

On je dodao i da ovaj put “narodnjaci” neće biti deo tehničke organizacije skupa, jer su skoncentrisani na osnivačku skupštinu stranke, koja se održava u nedelju 22. oktobra, ali da pružaju svaku vrstu podrške onima koji žele da protestuju protiv aktuelnog stanja, i da će na njemu lično učestvovati sa svojim saradnicima i simpatizerima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!