Jedrilice na Čeneju

12 avg 2010

Ukoliko je pilot jedrilice vešt i uspe da "pronađe" termički stub, on u vazduhu može provesti i do 10 sati.

Državno prvenstvo u jedriličarstvu biće otvoreno sutra na sportskom aeodromu u Čeneju pored Novog Sada, saopštio je danas Aero klub „Novi Sad“, koji je i domaćin ovoga 56. po redu prvenstva.

Državno prvenstvo je otvorenog tipa, što znači da mogu da učestvuju i takmičari iz drugih država u „otvorenoj konkurenciji“ pa će, kako je najavljeno, pored takmičara iz Srbije, učestvovati i takmičari iz Slovenije.

Oni će se nadmetati u disciplini „prelet“, koju karakteriše zadata maršuta, odnosno tačke koje takmičari treba da prelete u što kraćem vremenskom periodu.

Nakon sletanja, merenja se vrše uzimanjem GPS uređaja ili Logera iz jedrilica, čime se proverava tačnost i vreme preleta po zadatim tačkama.

Uobičajene rute su na teritoriji Vojvodine, odnosno polazna tačka je aerodrom na Čeneju, odakle se leti prema Zrenjaninu, Vršcu, Kikindi, Subotici, a nakon zadatih preleta takmičari se vraćaju i sleću na Aerodrom Čenej.

Vazduhoplovno jedriličarstvo je sport koji se obavlja na bezmotornim jedrilicama.

S obzirom da jedrilica ne poseduje motor kako bi se sama vinula u vazduh, to se radi uz pomoć određenih tipova aviona, koji „šlepaju“ jedrilice do visine od 600 metara, nakon čega se pilot jedrilice otkači od aviona i let dalje nastavi sam.

Jedrilica ostaje u vazduhu i može da se popne na visinu i sama ukoliko postoje termička strujanja u vazduhu. To su stubovi toplog vazduha koji se vertikalno kreću na gore jer je topao vazduh lakši od hladnog.

Ukoliko je pilot jedrilice vešt i uspe da „pronađe“ termički stub, on u vazduhu može provesti i do 10 sati.

Organizator Državnog prvenstva je Vazduhoplovni savez Srbije, a održavanje prvenstva pomogli su Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu i Gradska uprava za sport i omladinu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!