Japanac Jošinori Ohsumi dobitnik Nobelove nagrade za medicinu

03 Oct 2016

Za istraživanja autofagije, ključnog mehanizma za obnovu ćelija, starenje i reakciju organizma na glad i infekcije

Japanski molekularni biolog Jošinori Ohsumi ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za medicinu, za istraživanja autofagije, ključnog mehanizma za obnovu ćelija, starenje i reakciju organizma na glad i infekcije, saopštio je žiri za dodelu te prestižne nagrade.

“Genetske mutacije mogu izazvati oboljenja, a proces autofagije sadržan je u mnogim bolestima, poput raka i neuroloških stanja”, navodi se u obrazloženju žirija.

Koncept autofagije otkriven je 60-tih godina prošlog veka, kada su naučnici proučavali spajanje ćelijskih komponenti sa organelom lizozomom i recikliranje nastalog sadržaja, naveo je Nobelov komitet Insituta Karolinska koji je dodelio nagradu.

Fenomen autofagije ostao je uglavnom nepoznanica do početka Ohsumijevih istraživanja 90-tih godina i njegovih “briljantnih dostignuća” u identifikaciji autofagičnih gena i dokaza da slični mehanizmi deluju i u ljudskom telu, dodaje se u obrazloženju Komiteta.

Ohsumi je rođen u Fukuoki 1945, a doktorirao je 1964. na Univerzitetu u Tokiju i tri godine je radio na Univerzitetu Rokfeler u Njujorku, nakon čega se vratio u Tokio i osnovao sopstvenu laboratoriju.

Nobelovu nagradu za medicinu prošle godine dobili su Amerikanac irskog porekla Vilijam Kembel i Japanac Satoši Omura za otkrića u oblasti lečenja parazitskih bolesti, i Kinez Tu Juju za otkriće nove terapije malarije.

Nobelova nagrada sastoji se od plakete i medalje sa likom Alfreda Nobela i novčanog dela od osam miliona švedskih kruna (oko 834.000 evra).

Nagrada za medicinu dodeljuje se prva u nizu ostalih priznanja, a do ponedeljka će biti saopštena i imena dobitnika nagrada za fiziku, hemiju, mir i ekonomiju.

Dobitnik nagrade za književnost biće poznat 13. oktobra.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!