Janković: Srbija vraćena u 1990, promene moraju početi iz Beograda

29 dec 2017

"Prava suština ove vlasti je krađa"

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković izjavio je danas da su građani Srbije u 2017. godini doživeli „pun povratak na pravac 1990-ih godina“, s „posebnim ubrzanjem“ i da promene u Srbiji „moraju početi iz Beograda“.

„Imamo potpuno totalitarnu državu. Ovaj režim je u ovoj godini pokazao da potpuno otvoreno i bez ikakvih uvijanja svoje pravo lice, a pre svega to je krađa. Prava suština ove vlasti je krađa“, rekao je Janković novinarima kod sporne novogodišnje jelke u Beogradu za koju je kazao da je „sramna“ i „predstavlja najbolji primer krađe“.

Janković je kazao da za podržava Dragana Đilasa koji je „odlučan, ima znanje, iza sebe rezultate i usađene demokratske izbore“, da bi pobedili i da simbol krađe – „novogodišnju jelku u centru Beograda odnesu u prošlost“.

„Nakon te pobede PSG će biti garant da će ta pobeda rezultovati građenjem institucionalnog uređenje, reda, odgovornosti, a ne samovolje. Zašto Beograd? Nije Beograd cela Srbija, ali je mesto odakle mogu da počnu i počeće promene u celoj Srbiji. Beograđani i Beograđanke imaju dužnost da pokrenu promene u Srbiji“, rekao je Janković.

Konferenciju za novinare neprekidno je ometalo nekoliko okupljenih građana koji su više puta dobacivali „Ua lopove!“, pitali Jankovića šta bi on uradio za zemlju i građane, a jedan mladić mu je dobacio: „Vi ste državu doveli do ruba propasti, a gospodin (Aleksandar) Vučić je od ovog grada napravio metropolu!“.

Janković je kazao da je „vlast uništila sve državne institucije“ da bi mogla bez problema da krade, da je „ekonomski devastirala zemlju“ zbog čega ima najniži rast društvenog proizvoda u Evropi.

„Biće nam potrebno idućih 30 godina, ako bi Evropa stala, a mi imali šest odsto da dostignemo Evropu. Imamo najveći jaz između bogatih i siromšnih“, rekao je Janković.

Ukazao je i na „rušenje svih društvenih vrednosti“ rekavši da se uništava obrazovanje, kultura i umetnost, a da „ostaje pustoš“.

„Svaki nivo vlasti, grana vlasti, apsolutno sve totalitarno je pod čizmom Srpske napredne stranke. Imam potpunu diskreditaciju, satanizaciju opozicije“, rekao je Janković i dodao da je juče predsednik Gradskog odbora Pokreta za preokret u Subotici Aleksandar Simić izgubio posao posle 30 godina zbog svoje političke angažovanosti.

Janković je kazao da je u ovoj godini više od 600.000 ljudi na predsedničkim izborima glasalo ne samo za njega kao tadašnjeg kandidata za šefa države, već je glasalo za promene u Srbiji, kao i da su ove godine „osnovane dve važne poltičke organizacije Narodna stranka i PSG“.

„Verujemo da je to začetak jednog novog političkog optimizma u Srbiji“, rekao je Janković, koji je govorio o tome šta je sve PSG uradio i čime se bavio tokom ove godine i za šta se zalaže.

Na pitanje novinara televizije Pink da li će „konačno otkriti da li je godinama radio kao spoljni saradnik u bezbednosnim službama“, Janković je odgovorio: „Učiniću veliki napor zato što je Nova godina. Rekao sam Vam, da se davim ne bih se obratio Pinku, zato što ste vi deo propagande koja ovu zemlju uništava vrednosno, institucionalno“.

Janković je ponovio da je njegov navodni sporazum sa BIA „nepostojeći“, te da je „javno ovlastio BIA“ da objavi taj sporazum ako postoji, i ponovio da, po Zakonu o BIA, svi saradnici imaju sporazum sa agencijom da bi ona čuvala njihova prava, a oni njene tajne.

Novinar „mreže Antidot“ koja je objavila tu tvrdnju, upitao je Jankovića da li se može očekivati od njega pravno valjano pisano odobrenje Ministarstvu odbrane da objavi podatke iz njegovog vojnog dosijea o učešću u ratu, Janković je kazao da je sve podatke već objavio na Tviteru.

„Na Tviteru sam objavio tačno kada sam bio mobilisan. Objavili ste da sam bio u Vukovaru i u Bosni. Niti u Vukovaru, niti u Bosni“, kazao je Janković.

Na nova pitanja televizije Pink Janković je odbio da odgovora, rekavši da želi da živi u zemlji u kojoj će ta televizija „moralno odgovarati za devastaciju“.

Janković (PSG): Dogovor DS i Nove o Beogradu ne umanjuje bilo čije šanse na izborima

Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković je izjavio da danačnji dogovor Demokratske stranke i Nove stranke o zajedničkom kandidatu na izborima za Skupštinu grada Beograda ne vidi kao umanjivanje bilo čije izborne šanse.

Janković je novinarima kod gradske novogodišje jelke u Beogradu kazao da veruje da će se svi zajedno naći „na kraju puta“ – u „oslobođenom Beogradu i oslobođenoj Srbiji“.

„Želim im svaki uspeh i ne vidim to kao umanjivanje bilo čijih šansi. Podsećam još jednom da je drugi princip za saradnju opozicije da naš cilj mora da bude rušenje ove štetočinske vlasti, a ne međusobno pozicioniranje i prevlast“, rekao je Janković o dogovoru DS i Nove o zajedničkom nastupu na predstojećim beogradskim izborima.

„Želim im sve najbolje i verujem da ćemo se naći na kraju puta u oslobođenom Beogradu i oslobođenoj Srbiji, kao i da ćemo na kraju toga graditi institucije i da nećemo biti manje zlo i vratiti se u začarani krug“, kazao je Janković.

Janković je ranije kazao da će Pokret slobodnih građana podržati kandidaturu Dragana Đilasa na izborima za Skupštinu grada Beograda.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac je danas izjavio da će na izborima za Skupštinu grada Beograda on biti zajednički kandidat DS-a i Nove stranke za gradonačelnika, a da će funkcionerska Nove stranke Vesna Rakić Vodinelić biti „nositeljka liste“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!