Janković: Srbija neće postati zemlja fantomki i straha

10 dec 2016

Šabić: "Kad vam neko kaže da će vas usrećiti tako što će napraviti aranžman sa nekim stranim partnerom a da neće da vam pokaže ugovor, on vas vuče za nos"

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je večeras u Novom Sadu da Srbija nije i neće postati “zemlja fantomki i straha”, jer ima građane koji to neće dozvoliti.

“Nema van Srbije – ni u Briselu, ni u Pekingu, ni u Vašingtonu, ni u Moskvi – ljudi koji će da skinu grčeve sa naših lica, to možemo samo mi ovde”, rekao je Janković, nakon što mu je dodeljena nagrada „Dobar primer Novog optimizma“, u klubu Fabrika Studentskog kulturnog centra Novi Sad

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je da je ideja o demokratiji u Srbiji redukovana na ideju o višepartijskom sistemu.

“U takvom društvu vodi se bespoštedna borba bez ikakvih ograničenja u političkoj areni, a građani su kolateralna šteta. Kad vam neko kaže da će vas usrećiti tako što će napraviti aranžman sa nekim stranim partnerom a da neće da vam pokaže ugovor, on vas vuče za nos”, kazao je Šabić.

Advokat Slobodan Beljanski rekao je da je autoritarna vlast smatra Jankovića i Šabića konkurentnim i subverzivnim.

“Ovo je društvo u kome rukovodeći princip nije zakonitost, već politički oportunizam, u kome se reputacija stiče dodvoravanjem, u kome se spletkama i ruženjem a ne argumentima uklanjaju kritičari, u kojem se karijere grade ne uz pomoć znanja i sposobnosti, već zahvaljujući pripadanju ili priklanjanju partijama na vlasti. Kritikovati takvo društvo znači neprestano stavljati na kocku i sopstvenu sigurnost”, kazao je Beljanski.

Prema njegovim rečima, ćutanje je jedan od uzroka dobrovoljnog ropstva, pored navike i nastojanja tiranina da zaglupljuje podanike.

“Poluinteligenti nisu u stanju ništa da stvore, ali uživaju u činjenju zla drugome. Videli smo to nedavno u Skupštini Srbije, kada su kudili Jankovića i Šabića. A Janković i Šabić su jedan od razloga da Srbija dobija prelazne ocene u putu ka EU”, rekao je Beljanski.

Pokret Novi optimizam već 12 godina dodeljuje priznanje “Dobar primer Novog optimizma”, povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!