Janković: Srbija ne treba da se plaši vojvođanske autonomije

24 dec 2017

“Građani Srbije i Vojvodine ne treba da budu taoci političara koji sebe smatraju vlasnicima određenih pitanja"

Nema razloga da se Srbija plaši vojvođanske autonomije, niti vojvođanska autonomija ima potrebu da nanese štetu bilo kome u Srbiji, rekao je u Zrenjaninu predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković. 

„Upravo je suprotno, svaka naša specifičnost, posebnost, bila ona jezička, kulturna nacionalna, ili ekonomska je, što se PSG tiče, prednost i kvalitet. Život ne može da čeka i želimo da na sto stavimo rešenja za budućnost“, rekao je Janković.

On je na tribini „Zrenjanin i vojvođanske teme o kojima se ne priča“, organizovanoj sinoć u Kulturnom centru u tom gradu, na kojoj je predstavljen dokument „Pismo za Vojvodinu“, rekao da su Vojvodina i Srbija mnogo više od bilo kog političara i bilo koje stranke

“Građani Srbije i Vojvodine ne treba da budu taoci političara koji sebe smatraju vlasnicima određenih pitanja, vlasnicima određenih problema, koji prete konfliktima ukoliko ne dobiju ono što žele ili koji stvarne potrebe i interese razvoja stavljaju iza leđa, ako njihovi lični interesi budu zadovoljeni”, istakao je Janković.

Janković je rekao da je želja PSG da razgovara sa ljudima iz Vojvodine o tome kako oni vide svoj položaj u Srbiji, a da autonomija nije nešto što Beograd treba da pokloni bilo kome.

“Autonomija je nešto što pripada ljudima koji imaju svoju samosvojnost i ključna reč u tome je poverenje. Srbija mora da ima poverenje u građane i Vojvodinu kao svoj sastavni deo, a tek kada građani budu imali poverenje u svoju državu osećaće se slobodno” kazao je on.

Kako je naveo, Pokret je stanovišta da Vojvodina ima šta da ponudi Srbiji i što je ona jača – to je i Srbija jača, i obrnuto, ali da “nažalost ni jedno ni drugo ne jača već slabi u ovo tužno vreme kome ćemo videti leđa”.

“Vojvodina nije ničiji miraz i sa Vojvodinom se ne može politički trgovati, pa da neko kaže dajte mi određeni deo vlasti, a ja ću Vojvodinu staviti u džep, ili, ako mi to ne date, ja ću od Vojvodine da napravim krizu” ukazao je Janković.

Osim Jankovića, na skupu su govorili Slavko Vukov, predstavnik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, Milan Vlajčić, osnivač PSG, filmski i književni kritičar, novinar i esejista, Nebojša Milenković, predsednik Odbora za Vojvodinu PSG, Janko Baljak, osnivač PSG, filmski i televizijski reditelj, a učestvovao je i Željko Bodrožić, novinar i potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!