Janković: Najopasnije je kad organi sile izađu iz svojih nadležnosti

05 jan 2016

Postoji trend ugrožavanja ljudskih prava u Srbiji

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da se u oko 90 odsto slučajeva od preporuka koje uputi državnim organima i ispuni, ali da postoje izuzeci od koji su najopasniji oni koji se odnose na sektor bezbednosti. „To su opasni izuzeci, jer je reč o onima koji drže monopol fizičke sile u društvu“, istakao je Janković u emisiji Pravi ugao RTV-a i dodao da „kad jednom organima sile dozvolite da izađu iz zakonom određenih nadležnost, tad više ništa ne stoji između dobre volje organa sile i građana“.

Zaštitnik građana naveo je da je takav primer i sa komunalnom policijom u Beogradu koja je za deset minuta napravila brojne nepravilnosti i pretila novinarima koji su hteli da snime gradilište Beograda na vodi, kao i sa incidentom na Paradi ponosa iz 2014. godine u kojem je došlo do sukoba između pripadnika Vojno-bezbednosne agencije i žandarmerije.

Janković je kazao da postoji neobičan odnos Ministarstva odbrane prema instituciji Zaštitnika građana, te da resorni ministar Bratislav Gašić negira sve pritužbe na kršenje ljudskih prava u njegovom resoru.

„Nesporno je da je VBA izašla iz zakonom utvrđenih ovlašćenja na Paradi ponosa 2014., da su krili dokumente o tom incidentu između žandarmerije i pripadnika vojske…“, naveo je Janković.

Upitan smatra li da je takav odnos posledica činjenice da su u tom incidentu učestvovala i braća premijera Aleksandra Vučića i gradonačelnika Beograda Siniše Malog- on je kazao da se nikad ranije nije desilo da zaštitniku građana nisu dostavljeni traženi dokumenti.

„Ovo je prvi put da je neko rekao: ‘Ne dam dokumente, ne možeš mi ništa’. To nije atak na mene, već na pravni sistem ove zemlje“, istakao je Janković.

Na primedbe ministra Gašića da je prekoračio nadležnosti, odgovorio je da svi mogu da pročitaju Ustav.

„Nisam imao pravo da se ponašam drugačije nego što sam se ponašao. Možda bi mi privatno bilo lakše da sam glavu okrenuo na drugu stranu, ali mesto na kojem se nalazim ne dozvoljava mi da pokleknem“, kazao je on.

Upitan da li očekuje da će ministar Gašić biti zaista i smenjen zbog seksizma, kako je to najavio premijer, Janković je rekao da o tome ne može da spekuliše, te da mu je jedino poznato da formalno predlog za tu smenu nije podnet Narodnoj skupštini, koja odlučuje o tom pitanju.

Janković je ukazao da zaštitnik građana kontrolom rada Vlade ne radi protiv Vlade, već da je njen saradnik i pomaže joj u tome da, ukoliko je bilo grešaka, one budu ispravljene u korist građana.

Upitan da li je izgladio odnose sa premijerom, sa kojim se sastajao i nakon medijske hajke kojoj je bio izložen i prozivki iz SNS-a, zaštitnik građana je naveo da sa premijerom ne priča o politici, već o temama iz svojih nadležnosti. Ocenio je, međutim, da to što se devet od deset njegovih preporuka nakon tih razgovora sa premijerom ispuni „ipak ne menja političku atmosferu u zemlji“, jer, kako kaže, i dalje sluša izjave iz političke stranke premijera da je neprijatelj države.

A na pitanje kako doživljava priznanje „Ličnost godine“ koju mu je dodelio nedeljnik Vreme, s obzirom da taj list nije po volji predstavnika vlasti, Janković je rekao da „čoveka definiše i to ko ga kritikuje i ko poštuje njegov rad“.

„Meni je ogromno priznanje što dobijam ovakvo priznanje za rad. A, sa druge strane, ako bih birao ko će da me napada izabrao bih upravo one koji to i rade“, poručio je zaštitnik građana.

Govoreći o ljudskim pravima u Srbiji, on je ocenio da postoji trend ugrožavanja tih prava. On je kritikovao loš odnos između administracije i građana u Srbiji, navodeći da je u tom pogledu potrebna promena svesti.

Srbija bila humana prema izbeglicama

Janković je ocenio da Srbija i kao država i kao društvo ne treba da se stidi zbog odnosa prema izbeglicama sa Bliskog istoka, za razliku od nekih drugih zemalja.

„Izbeglice u Srbiji nisu imale nehuman tretman, ni pravni ni kad je reč o postupanju prema tim ljudima. Reagovao sam u jednom momentu zbog nehigijenskih uslova, a nakon toga su kontrole postale češće“, kazao je Janković.

Ocenio je da ni građani nisu pokazivali negativan stav prema izbeglicama, dodajući da se nada da se to neće promeniti ni u slučaju da se u narednom periodu neki od njih budu zadržali duže u Srbiji, dok od institucija države očekuje da podrže one sredine u kojima izbeglice eventualno budu smeštene. Smatra da će Evropa teško zaustaviti talas izbeglica u 2016. godini, jer je, „teško održivo da kapital slobodno prelazi granice, a ne i ljudi“. Poručio je da treba rešiti suštinu problema, odnosno zaustaviti produbljivanje jaza između bogatih i siromašnih.

„U tom slučaju nikakvi zidovi neće biti potrebni. U protivnom, nikakvi zidovi neće biti dovoljni“, kazao je Janković.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!