Jankov Most: Škola ukinula rumunski jezik

08 jan 2016

Selo Jankov Most nastanjeno je pretežno pripadnicima rumunske zajednice

Na sednici Saveta Mesne zajednice Jankov Most seosko rukovodstvo je informisano da je u Osnovnoj školi „Đura Jakšić” u Zrenjaninu, odnosno njenom odeljenju u Jankovom Mostu, ukinut rumunski jezik koji su deca učila fakultativno, preneo je novosadski Dnevnik.

Ista informacija saopštena je i na tradicionalnom zboru meštana koji se svake godine održava 2. januara. Meštani su ogorčeni ovim potezom, kao i činjenicom da se ukida i regionalna radio stanica Zrenjanin, a time i program na jezicima manjina.

Povodom ove informacije, upućen je oštar protest, jer ovdašnji Rumuni to doživljavaju kao atak na prava manjinske zajednice zagarantovana Ustavom Republike Srbije. Savet Mesne zajednice Jankov Most zauzeo je stav da se uputi zahtev Nacionalnom savetu Rumuna, sa sedištem u Novom Sadu, da se traži vraćanje rumunskog jezika u nastavni program.

Selo Jankov Most nastanjeno je pretežno pripadnicima rumunske zajednice, u Osnovnoj školi se nastava odvija na rumunskom jeziku za decu od prvog do četvrtog razreda, a fakultativno za decu od petog do osmog razreda. Za decu koja odlaze da studiraju u Rumuniju, ovo je veoma važno, jer se od njih traži dobro poznavanje jezika i pismena potvrda o tome.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!