Jankov: Kovačević uvredio građane Vojvodine

25 mar 2015

Kovačević izjavio da je sadašnja zastava Vojvodine "ponjava"

Član predsedništva Vojvođanskog kluba Dragomir Jankov ocenio je danas da je dramski pisac Siniša Kovačević uvredio i omalovažio zvaničan simbol Vojvodine – njenu zastavu, kao i osećanja svih Vojvođana, koji su tu zastavu prihvatili.

Jankov je u pisanoj izjavi naveo da je Kovačević gostujući u petak na Radio-televiziji Vojvodine izjavio da je sadašnja zastava Vojvodine „ponjava“. Član predsedništva Vojvođanskog kluba istakao je da je to uvreda i za Skupštinu Vojvodine.

„U isto vreme, ovim se vređaju i osećanja svih građana Vojvodine koji su tu zastavu prihvatili, koji je poštuju kao legalni simbol autonomije Vojvodine i smatraju  delom svog regionalnog identiteta, koji nije samo kulturni već i politički“, naveo je Jankov.

On je u saopštenju podsetio da je pravo na sopstvene simbole, grb i zastavu propisano i garantovano Ustavom Srbije.

„To što gospodin Kovačević, kao doskorašnji pripadnik desničarske DSS i protivnik ulaska u EU, u tri zvezdice na toj zastavi ne vidi simbolično predstavljanje tri vojvođanske regije: Srema, Banata i Bačke, već vidi simbole zastave EU, to je njegova stvar. On nije dužan da ceni i voli ovu zastavu, ali je dužan da se uzdrži od javnog omalovažavanja zvaničnog simbola Vojvodine“, poručio je član predsedništva Vojvođanskog kluba.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!