Jakovljev: Krenule pripreme za promenu Ustava

30 apr 2015

Zakonodavna, izvršna i sudska vlast za Vojvodinu u novom Ustavu

Predlog Lige socijaldemokrata Vojvodine za promenu izbornog sistema je samo jedan od 11 predloga zakona, za koje smo tražili da budu promenjeni u sklopu sveobuhvatnije promene celokupnog političkog sistema u Srbiji. Sve je to priprema za promenu Ustava Srbije, izjavio je danas Dušan Jakovljev, potpredsednik Skupštine AP Vojvodine i šef poslaničke grupe LSV u Skupštini Vojvodine.

Jakovljev je, gostujući u emisiji „Jedan na jedan“ Radio-televizije Vojvodine, podsetio da su poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine pre tačno 11 meseci podneli predlog Skupštini Srbije da se oformi radna grupa koje će raditi na izmeni 11 zakona, praktično idući ka promeni Ustava.

„Danas je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković saopštila da se formira radna grupa koja će započeti dijalog o suštinskim promenama političkog sistema u državi, izmeni izbornog zakona i na kraju i Ustava Srbije. Ništa lepše nismo danas mogli da čujemo“, istakao je Jakovljev.

Jakovljev je rekao da u promeni Ustava, osim ovih najavljenih promena, vidi prostor i za realizaciju stranačkih ciljeva LSV jer, kako kaže, Vojvodinu jedino može da vidi kao neodvojivi deo Srbije koji ima svoju zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, svoje izvorne prihode i imovinu.

On je rekao i da smatra da će Vojvodina uskoro dobiti svoju Poresku upravu, a da je potrebu za tom institucijom pokazalo i to što je Poreska uprava Srbije tražila da naknadu za odvodnjavanje plaćaju i oni koji imaju atmosfersku kanalizaciju, a obrasci su upućeni i onima koji više nisu živi.

Jakovljev je kazao da Pokrajinska vlada, nakon rekonstrukcije, dobro funkcioniše, te da su tome doprineli i česti susreti lidera tri stranke koje čine većinu u pokrajinskoj Skupštini.

Govoreći o Zakonu o finansiranju AP Vojvodine, Jakovljev napominje da se tu ne radi o zastoju u Skupštini Vojvodine, jer je posao oko izrade zakona o finansiranju AP Vojvodine posao Narodne skupštine Srbije.

„U pravnim državama se pre donošenja zakona postigne politička volja, onda stručnjaci napišu zakon, poslanici ga izglasaju i počinje njegova primena. Kod nas, stručnjaci napišu zakon, političari ga donesu, a onda od političke volje zavisi da li se zakon primenjuje ili ne“, objasnio je on i dodao da je Skupština Vojvodine, poučena iskustvom o Platformi Izvršnog veća Vojvodine, donela platformu o počecima razgovora o izradi Zakona o finansiranju.

Jakovljev kaže da reakcija iz Vlade Srbije i dalje nije bilo, te da je Skupština Vojvodine preuzela ulogu ovlašćenog predlagača, da je napravljen Nacrt zakona o finansiranju AP Vojvodine, koji se nalazi kod poslanika, te da se nada da će se vrlo brzo naći i u samoj proceduri.

„Može da se desi da bude, ako u opšte bude, pre letnje pauze u skupštini“, napomenuo je on.

Funkcioner LSV je ocenio da će pokrajinski izbori biti održani na proleće. On je dodao i da je optimista kada je reč o predstojećim razgovorima predsednika LSV Nenada Čanka i ministra finansija Dušana Vujovića.

Jakovljev je objasnio da najavljen sastanak Čanka i Vujovića, na kojem treba da se razgovara o problemima vezanim za finansiranje Vojvodine, ne predstavlja izmeštanje rešavanja problema iz institucija, već izraz profesionalnosti i ljubaznosti ministra Vujovića i način kako ministar treba da se odnosi prema poslaniku.

Jakovljev je rekao i da je poreska uprava za Vojvodinu šansa da se razbije fama o tome sa koliko novca Vojvodina učestvuje u budžetu Republike Srbije.

On je ocenio da će sadašnji saziv Skupštine Vojvodine dočekati Zakon o finansiranju AP Vojvodine.

„Ukoliko u mesecu maju počnu razgovori, ja ne vidim ni jedan razlog da u toku leta sve bude gotovo“, ukazuje on.

Govoreći o odluci o gašenju četiri privredna društva za proizvodnju električne energije na teritoriji Republike Srbije, među kojima je i „Elektrovojvodina“, i njihovom integrisanju u jedinstveno privredno društvo EPS Distribucija, Jakovljev je rekao da ne želi da ulazi u pitanja struke i efikasnosti, ali da će na taj način realni budžet AP Vojvodine da bude smanjen preko doprinose na plate.

„Postavlja se pitanje šta će biti sa ljudima koji tamo rade, ali i šta će da se desi kada se pokvari transformator u Ćićevcu ili Tomaševcu, i da li će intervencija biti brza“, upitao je on.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!