Jakovčić: Hrvatska i Srbija da stvaraju mir

09 avg 2018

"Pozivam Vladu Hrvatske i Vladu Srbije da na zajedničkoj sednici usvoje iste zakone"

Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu (EP) Ivan Jakovčić izazvao je burne reakcije javnosti nakon izjave da se u Hrvatskoj „moraju raščistiti stvari s ustaštvom“, posle čega je, nastojeći da pojasni stav, rekao da sve osobe koje veličaju „naciste, fašiste, ustaše i četnike“ treba osuditi.

„Pozivam Vladu Hrvatske i Vladu Srbije da na zajedničkoj sednici usvoje iste zakone. Stvarajmo MIR“, naveo je Jakovčić na društvenoj mreži Tviter (Twitter).

Jakovčić je prethodno za regionalnu televiziju N1 rekao, na konstataciju da je kontroverzni hrvatski pevač Marko Perković Tompson tokom proslave Dana pobede i Dana branitelja u Glini koristio ustaški pozdrav „Za dom spremni“, da je to sramotno.

Upitan kako to regulisati, Jakovčić je rekao da treba doneti zakone koji zabranjuju „sve što ima veze s ustaštvom“.

„Isto ono što je napravila Nemačka – jednostavno doneti zakone koji zabranjuju sve što ima veze s ustaštvom. Ako želimo imati srećnu državu, neka Tompson i pojedinci budu nesrećni, mi s ustaštvom moramo raščistiti stvari. Veliko je zlo to što radi Tompson, što ljudi svesno manipulišu. Razumem da Tompson želi da zaradi lovu, ali to je sramotno“, rekao je Jakovčić.

„To što Thompson nije dobio ni jednu prijavu za koncert u Glini pokazatelj je da pravna država ne funkcionira“, komentirao je Jakovčić.

„On treba dobiti sve moguće kazne jer on to namjerno radi. Oni žele mlade pretvoriti u neke neoustaše i to je opasnost za naše društvo. Thompsonu mogu samo poručiti: nisi pjevao u Areni, bogami niti nećeš pjevati“, naglasio je.

Govoreći o zaoštrenim odnosima Hrvatske i Srbije, poslanik Hrvatske u EP je rekao da je „potpuno populističko ponašanje obe strane“.

„Čuli smo neki dan potpuno neprihvatljive izjave (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića, a donedavno je šetao po mostu i nosio joj cveće (predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović). Potpuno populističko ponašanje, s obe strane da se razumemo. Kad predsednica (Hrvatske) ode u Brisel onda je za antifašizam, svi njeni su bili u partizanima, a kad ode drugde onda je ‘Za dom spremni’ stari hrvatski pozdrav“, rekao je Jakovčić ocenivši da takvo licemerje u politici „tera ljude iz Hrvatske“.

(Beta/tportal, Foto: Twitter)

Podelite ovu stranicu!