Izvestilac UN: Slučajevi Petričić i Necenzurisane laži brinu

14 Oct 2016

Specijаlna predstavnica UN za prava u kulturi, Kаrim Benun iskazala je zabrinutost povodom pojedinih dešavanja u Srbiji

Specijаlna predstavnica UN za prava u kulturi, Kаrim Benun iskazala je zabrinutost povodom pojedinih dešavanja u Srbiji koja, kako je ocenila, mogu da utiču na slobodu umetničkog izražavanja i kreativnosti.

Benun je kao primer navela slučaj karikaturiste Dušana Petričića koji je, kako je rekla, otpušten iz dnevnog lista Politika, kao i izložbu Necenzurisane laži, za koju je ocenila da je “označila one koji su bili kritični prema vladi ili su postavljali pitanja o zločinu u Srebrenici”.

“Vlada Srbije mora da preduzme sve korake kako bi se ostvarivala ona zagarantovana prava na umetničku slobodu izražavanja”, rekla je ona na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru.

Benun je ukazala i na brojne napade na aktiviste u odbrani ljudskih prava, a kao primer navela učestale napade na predstavnike organizacije Žena u crnom.

“Vlast nije preduzela odgovarajuće mere u borbi protiv takvih napada i pozivam ih da to učine”, kazala je Benun.

Ona je navela slučaj “Dah teatra” čiji su performansi poznati po kritici ratnih zločina i dešavanja iz prošlosti. Ovoj umetničkoj grupa posle godina ulaganja u prostor u Beogradu, nije omogućeno da ostanu na toj lokaciji u zgradi čiji je vlasnik Grad Beograd.

Kao pozitivan pomak u Srbiji navedena su prava LGBT zajednice i aktivista, a kao primer je navedeno to da se nakon nekoliko godina zabrana i bezbednosnih problema Parada ponosa sada održava bez većih problema i incidenata.

(N1 /Foto: www.mc.rs)

Podelite ovu stranicu!