Izrael plaća afričkim migrantima da odu

09 Jun 2012

Izraelski MUP će migrantima koji dobrovoljnu pristanu otići iz zemlje platiti 1.000 eura u kešu i avionsku kartu

Izraelsko Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je da će novcem podstaći afričke migrante koji su nelegalno ušli u Izrael da sami odu, umjesto da budu protjerani.

Glasnogovornica Ministarstva Sabine Hadad rekla je u petak da će oni koji dobrovoljnu pristanu da odu za jednu do dvije nedjelje dobiti u kešu 1.000 eura i avionsku kartu.

Ona je to najavila dan nakon što je sud u Jerusalemu presudio da blizu 4.500 migranata, uglavnom iz Južnog Sudana, Obale Slonovače i Malija, mogu biti protjerani.

Izraelski ministar unutrašnjih poslova Eli Yishai prethodno je rekao da će protjerivanje trajati mjesecima.

U Izrael je posljednjih godina preko porozne granice s Egiptom ušlo blizu 60.000 migranata u potrazi za poslom ili azilom.

Za njih će se podići hiljade šatora u pritvornim centrima, najavilo je u četvrtak uvečer izraelsko Ministarstvo odbrane.

Ugrožen jevrejski karakter

Izraelski zvaničnici strahuju da bi priliv migranata mogao ugroziti jevrejski karakter Izraela, imajući u vidu da na nekim mjestima čitave kvartove u ovom trenutku naseljavaju migranti, prenosi AP.

Mnogi su iz Sudana, koji je neprijatelj Izraela ili Eritreje i teško je razgraničiti ekonomske migrante od izbjeglica.

Posebno je napeto u Tel Avivu, gdje su silovanja, pljačke i nasilja, pripisani Afrikancima, zbog čega su Izraelci protestirali.

Policija kaže da u ovom trenutku blizu 1.000 migranata mjesečno dolazi u Izrael i ta zemlja podiže čeličnu ogradu duž više od 200 kilometara duge granice da bi to zaustavila.

Izrael je podigao barijeru dugu blizu 200 km duž granice s Egiptom. Međutim, u zemlju i dalje ulazi blizu 1.000 migranata mjesečno.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!