Izložba „Živeo Život“: Kako se živelo u SFRJ

03 sep 2014

Posetioci mogu da sednu u fiću, obuku uniformu radnika tog vremena, stave P. Silvestre

Izložba „Živeo Život“, koja je posvećena svakodnevici u nekadašnjoj Jugoslaviji od 50-tih do 90-tih, zbog velikog interesovanja novosadske publike biće produžena do 12. oktobra.

Izložbu u Muzeju grada Novog Sada, po rečima organizatora, do sada je videlo preko 7,5 hiljada posetilaca.

„Običan čovek je ustajao u šest sati, prao zube domaćom pastom, koristio Pitralon losion, a stan mu je mirisao na toplo mleko. Vozio je novog fiću, čitao magazin Start, slušao Ivu Robića i Siluete. Išao je u Trst da kupi ono što nije mogao u domaćim robnim kućama, kampovao je bez para sa društvom, radovao se državnim praznicima“, objašnjavaju u novosadskom Muzeju.

Kako se dodaje, osnovna ideja je da posetilac oseti ovaj period svim svojim čulima – da sedne u autentična vozila tog perioda i proba simulaciju vožnje, obuče uniformu radnika tog vremena, a na svoj vrat stavi Pino Silvestre kolonjsku vodu – ultimativni miris svakog muškarca 70-tih godina.

Postavka je multimedijalna i koncipirana tako da omogući posetiocu da doživi ovaj period svim čulima putem autentičnih eksponata, scenografija, instalacija, audio, video i 3D projekcija.

Podeljena je po tematskim celinama, koje na interaktivan način oživljavaju jedan vremenski period i postepeno uvode u jedinstven čulni doživljaj života u okviru četiri decenije.

U okviru tematskih celina nalazi i ona o takozvanom „crvenom kiosku“, koji je svoje mesto pronašao kao prvi lanac brze hrane u Evropi.

„Znali smo samo da je crven i da je uvek blizu kad ogladnimo, da su viršle ili kobasice, barene u rosfraj loncu, najbolje u zemički sa razređenim senfom, uz jogurt iz trouglastog tetrapaka. Nismo znali da mu je prvo ime K-67 (K kao kiosk, 67 jer je nastao 1967. godine) i da je arhitektonsko čudo profesora Saše Mahtinga, koji je tad tek diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani“, objašnjavaju organizatori.

Tokom 20 godina, dodaje se, prozvodeno je preko 7,5 hiljada primeraka „crvenog kioska“, a neki od njih su stigli na ulice gradova centralne i istočne Evrope, a neki čak na Novi Zeland.

„Većina je ipak ostajala verna Jugoslovenima, koji su sačuvali tajni recept neponovljivog razređenog senfa“, ističu u novosadskom Muzeju.

Celina „Brzine idu u ‘H'“ podseća posetioce izložbe na Fiat-Zastavu 750, popularnog fiću, koji je postao narodni automobil i bio pristupačan svim radnim ljudima jer je mogao da se kupi na kredit.

Na izložbi „Živeo Život“ jedna tematska celina posvećena je i crvenom pasošu SFRJ, a organizatori ga nazivaju „ocem svih pasoša“.

„Prosečan Jugosloven imao je ono što nije imao ni Rus, ni Amerikanac – pasoš s kojim bez vize nije mogao samo u Grčku, Albaniju i još neznatan broj destinacija za koje i nije bilo mnogo zainteresovanih. Crveni pasoš SFRJ predstavljao je zenit diplomatije u vreme hladnog rata i blokovski podeljenog sveta. Bio je najbolje kotirani pasoš na crnom tržištu, gde je dostizao cenu od neverovatnih 10.000 američkih dolara“, objašnjava se u opisu te izložbe.

„Živeo Život“ u Muzeju grada Novog Sada otvorena je za posetioce svakog dana osim ponedeljka od 9 do 20 časova.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!