Izložba stripa “Živeo Kavandoli” u Pančevu

02 Oct 2017

Festival savremene umetnosti Nova 2017 održava se u tri grada: Pančevu, Beogradu i Kovinu

Velikom strip izložbom “Živeo Kavandoli!” u čast italijanskog animatora Osvalda Kavandolija, tvorca poznate “La Linee” ili “Linije”, sutra u Pančevu će od 19 časova biti otvoren treći Nova Festival, festival savremene umetnosti.

Festival organizuje Udruženje KomunikArt, a održava se u tri grada: Pančevu, Beogradu i Kovinu.Otvaranje izložbe zakazano je u starom bioskopu “Vojvodina” u Pančevu. Na izložbi učestvuje stotinu strip autora iz celog sveta, među kojima i desetak autora iz Srbije, navodi se u saopštenju organizatora izložbe.

Gosti večeri otvaranja biće Serđo Kavandolija, Osvaldov sin, Piero Tonin, nastavljač Kavandolijevog rada i najpoznati animator u Italiji danas, kao i Fusako Jusaki, poznata japanska strip crtačica i animatorka. Njima će se pridružiti i domaći strip autori koji su stvarali u čast ovog velikog umetnika, i to: Aleksandar Zograf (ujedno i selektor domaćeg programa), Wostok, Dragana Kuprešanin, Boris Stanić, Ana Petrović, Darko Dacović, Milan Simić, Marko Malk i Nikola Vitković.

U okviru pratećih programa izložbe, biće organizovano i nekoliko važnih i značajnih predavanja. Dan kasnije, 4, oktobra na istom mestu, Serđo Kavandoli pričaće o svom ocu, njegovom radu i životu, kao i o njegovoj bogatoj kulturnoj zaostavštini, o kojoj on sada brine. U tome će mu pomoći Piero Tonin, strip crtač i animator mlađe generacije italijanskih strip autora, kog kritika smatra jednim od najpoznatijih nastavljača Kavandolijevog rada. U utorak, 10, oktobra, dr Adam Crnobrnja iz Narodnog muzeja Beograda održaće predavanje Skrivene priče svedenih formi. Ova zanimljiva paralela između kreacije koja je rezultat oblikovanja u glini neolitskog čoveka, sa rešenjem do kojeg je došao jedan savremeni umetnik, šest i po hiljada godina kasnije, biće tema njegovog predavanja. Posebnu celinu čini besplatan program u Beogradu, 12. oktobra od 10 sati, u prostorijama Wireless Media, koji je osmislio Lazar Džamić, naš istaknuti kreativni strateg, pisac i predavač, pod nazivom “La Linea i marketing: Kako oživeti neživo”. U okviru serijala predavanja zainteresovani će moći da čuju izlaganja marketinških stručnjaka Borislava Miljanovića, Slavimira Stojanovića Futra, Slavoljuba Stankovića, glumca Mićka Ljubičića i Nordeus Tima.

Izložba se organizuje u okviru strip segmenta Nova Festivala 2017, u partnerstvu sa MUSIL – Fondacija muzeja industrije i rada iz grada Breše i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, uz podršku Erste Banke i kompanije Merkator.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!