Izložba razglednica srušenih novosadskih mostova

11 Jun 2012

Ta izložba postaće deo stalne postavke Muzeja grada na Petrovaradinskoj tvrđavi

Izložba razglednica “Pozdrav iz Novog Sada gde Dunav teče iznad mostova” biće otvorena sutra uveče u Muzeju grada Novog Sada.

Ta izložba razglednica srušenih novosadskih mostova postaće stalna postavka u ovom muzeju na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Reč je o poklonu udruženja građana “Vojvođanka – Regionalna inicijativa”, a izložbom se obeležava 13 godina od NATO bombardovanja i rušenja sva tri novosadska mosta preko Dunava.

Na izložbi su predstavljene razglednice tri novosadska mosta: Varadinskog, Žeželjevog i Mosta slobode, kako su izgledali pre i posle rušenja.

Pored fotografija mostova i razglednica, nalazi se i hronologija u kojoj je dat pregled NATO bombradovanja Novog Sada.

„Slike rušenja novosadskih mostova ne mogu se zaboraviti. Izložba je posvećena građanima Novog Sada koji su sve ovo preživeli, ali i onima koji nisu bili sa nama”, navodi se u pratećem materijalu.

Tokom 78 dana, koliko je trajalo NATO bombardovanje Srbije proleća 1999. godine, pored tri mosta, do temelja je srušena zgrada Televizije Novi Sad, deo Rafinerije nafte, oštećena je Banovina, odnosno zgrada Vlade Vojvodine, jedna stambena zgrada je teško oštećena, kao i više vojnih i policijskih objekata.

U bombardovanju su stradala i dvojica Novosađana: na Varadinskom mostu, u trenutku rušenja, poginuo je Oleg Nasov iz Petrovaradina, a Milan Bajić iz naselja Šangaj poginuo je tokom poslednjeg dana bombardovanja Rafinerije.

Novi Sad je u bombardovanju 1999. pretrpeo najveću materijalnu štetu na prostoru tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Nakon rušenja Varadinskog mosta, 1. aprila 1999. godine, vojvođanski građanski list „Nezavisni” i Ekumenska humanitarna organizacija pokrenuli su akciju kojom su hteli u trenutku velike medijske blokade da informišu javnost o posledicama bombardovanja na način koji je bio potpuno drugačiji od tada dominatnog izveštavanja u medijima.

Štampane su razglednice sa fotografijama novosadskih mostova porušenih tokom NATO bombradovanja, koje je snimio fotograf Martin Candir.

U periodu od 12. aprila do 27. juna 1999. godine štampano je pet serija razglednica, koje su poslate na više od 80.000 adresa u zemlji i inostranstvu.

Autori projekta „Pozdrav iz Novog Sada gde Dunav teče iznad mostova” su Marija Gajicki i Karolj Bereš.

Realizaciju izložbe omogućila je Gradska uprava za kulturu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!