Izložba o prvom susretu mladih umetnica sa Sarajevom

14 Sep 2014

Poseban fokus na period opsade grada izmedu 1992. i 1995. godine, koji predstavlja jedan od najstrašnijih zločina u ratovima u bivšoj Jugoslaviji

Izložba fotografija pod nazivom „Prvi kadar: Sarajevo, moje lično iskustvo“, koja govori o iskustvu mladih autorki prilikom njihove prve posete Sarajevu, otvorena je u Novom Sadu.

Izložbu čine fotografije pet devojaka iz Novog Sada, Čuruga, Futoga i Zrenjanina, koje su ove godine imale priliku da posete 20. Sarajevo film festival i da po prvi put borave u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Pored toga, one su posetile Muzej revolucije, Tunel spasa, rekonstruisanu gradsku Većnicu, koju su srpske snage teško oštetile tokom rata, a posetile su i Akademiju umetnosti u Sarajevu.

Izložba je deo programa “Prvi kadar: Sarajevo, moje lično iskustvo”, koji je imao za cilj da mladima iz Srbije približi grad Sarajevo, sa posebnim fokusom na period opsade grada izmedu 1992. i 1995. godine, koji predstavlja jedan od najstrašnijih zločina u ratovima u bivšoj Jugoslaviji, saopštila je danas nevladina organizacija Vojvođanski građanski centar.

Sarajevo izlozba2Odlasku u Sarajevo prethodile su tri radionice, na kojima su polaznice imale priliku da više čuju o kontekstu raspada bivše Jugoslavije i o opsadi Sarajeva, kao i da pogledaju nekoliko dokumentaraca koji se bave tematikom ljudskih prava i koji su prethodnih godina učestvovali u takmičarskom programu Sarajevo film festivala.

Program “Prvi kadar: Sarajevo, moje lično iskustvo” realizovao je Vojvođanski građanski centar uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava iz Bosne i Hercegovine.

Izložba će biti otvorena do 19. septembra u kafiću Peru u Železničkoj 10, u širem centru grada.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!