Izložba nezavisne umetničke scene iz Dubrovnika u Beogradu

25 sep 2014

U okviru izložbe, u subotu će biti biće organizovan i razgovor o nasleđu pesnika Milana Milišića, prve civilna žrtva napada JNA i paravojnih snaga Srbije i Crne Gore na Dubrovnik

Izložba više od 20 autora nezavisne umetničke scene iz Dubrovnika pod nazivom “Grad je mrtav. Živio Grad!” biće otvorena večeras u Kulturnom centru Beograda.

U okviru izložbe, u subotu će biti biće organizovan i razgovor o nasleđu pesnika Milana Milišića, o odnosu politike i umetnosti prema njemu danas, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji., ali i drugim pitanjima teškog nasleđa prošlosti i suočavanju s njima.

Milan Milišić je prva civilna žrtva napada JNA i paravojnih snaga Srbije i Crne Gore na Dubrovnik.

Njegov život i život njegove umetnosti nakon pogibije nose žig nepristajanja, zbog čega je u vreme SFRJ bio osuđivan, a njegova dela danas uglavnom ignorisana.

O Milišiću će govoriti njegovi dugogodišnji prijatelji: novinar Vedran Benić, beogradski pisac Predrag Čudić i dubrovački umetnik Slaven Tolj.

Izložbu će trajati od 25. septembra do 18. oktobra, a organizuju je Art radionica Lazareti iz Dubrovnika, Muzej moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke, Udruženje građana Kontra, Platforma za savremenu umetnost Kiosk iz Beograda i Kulturni centar Beograda, uz podršku Ministarstva kulture Srbije, beogradskih kancelarija nemačke organizacije Forum ZFD i nemačke Fondacije Hajnrih Bel.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!