Izjave o službenom crnogorskom jeziku u Srbiji nelegitimne

06 Aug 2010

"Srpski mediji se obilno služe Stevovićem da bi dizajnirali i učvrstili negativan stereotip o Crnogorcima i njihovim zahtevima za pravo na identitet."

Izjave predsednika Udruženja Crnogoraca u Lovćencu u Vojvodini Nenada Stevovića o uvođenju crnogorskog jezika kao službenog nelegitimne su i štetne po interese Crnogoraca u Srbiji i po unutrašnje odnose u Crnoj Gori, piše danas podgorička “Pobjeda”.

U komentaru pod naslovom “Ruralno i folklorno crnogorstovanje”, Stevovićeve stavove kritikovao je predsednik Nacionalnog veća Crnogoraca u Srbiji, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Milenko Perović.

On je ukazao da se u saopštenju Sekretarijata za obrazovanje Vojvodine kaže da je prvi uslov za uvođenje crnogorskog jezika za nastavni predmet u pojedine škole u pokrajini formiranje manjinskog crnogorskog nacionalnog saveta, što Stevović, prema oceni Perovića, ne shvata.

Stevović je zatražio da crnogorski jezik bude službeni jezik, a u Srbiji on može biti samo jezik u službenoj upotrebi, ocenjuje se u “Pobjedi”.

Perović, koji je bio i predsednik ekspertske komisije u Crnoj Gori za standardizaciju crnogorskog jezika, navodi da su Stevovićeve inicijative neozbiljne jer ne počivaju na realnom uvidu u mogućnosti ostvarenja prava Crnogoraca na bilo koji kolektivni identitet u Srbiji.

Prema oceni Perovića, Stevović je privatizovao osnivanje Crnogorske partije, a njegova inicijativa za otvaranje crnogorskog konzulata u Novom Sadu je “komična”.

“Stevovićevo ruralno i folklorno ‘cnogorstovanje’ štetno je po kolektivne interese Crnogoraaca u Srbiji. Srpski mediji se obilno služe Stevovićem da bi dizajnirali i učvrstili negativan stereotip o Crnogorcima i njihovim zahtevima za pravo na identitet”, ocenjuje
Perović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!