- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Izgubljena krletka u CK 13

Predstava “U traganju za izgubljenom krletkom”, urađena prema motivima knjige “Trči Lilit, zapinju demoni” Bojana Krivokapića, koja se bavi savremenim dilemama postjugoslovenskih prostora, biće premijerno izvedena 24. juna u Omladinskom centru CK 13 u Novom Sadu, u produkciji Ogledala.

Krivokapić piše na bhsc jezicima, dajući jezičke i prostorne slobode, i ne ostavljajući prostora za svojatanje ili nadmoć. Zagovara ideju da književnost može i treba da menja i da pisanje jeste i treba da bude politička aktivnost. Borba protiv autoriteta, neslaganje sa nametnutim identitetom i društvenim pritiscima da se taj identitet izdvoji i sledi, pojedinačne ljudske sudbine koje rezultiraju jednom univerzalnom smrću, nastalom kao posledica ili odustajanje, prostor je koji žulja, gnječi i postaje sve tešnji ili tesan, navedeno je u najavi predstave.

Krivokapić je za knjigu “Trči Lilit, zapinju demoni” nedavno dobio godišnju književnu nagradu Istarske županije – Regione Istriana “Edo Budiša” u Pazinu.

Predstava je rezultat projekta u kojem su učesnici bili deo procesa umetničke edukacije kroz radionice antropološkog pozorišta koje je vodila multimedijalna umetnica i edukatorka Ivana Inđin.

U režiji Ivane Inđin, predstava će se izvoditi u različitim arhitektonskim i kulturnim objektima kako bi se izmestila iz pozorišnih ustanova i bila dostupna svima.

U predstavi igraju: Olga Simić, Andraš Juhas, Tanja Đurić, Ana Marija Černjanski, Edina Miškei i Milena Pavlović.

Muziku je komponovao, aranžirao i izabrao Lav Kovač, a korišćeni su audio i video materijali: “Still life” i “Little death” (Sam Taylor-Wood), “Automatic writing” (Robert Ashley), “An der schönen blauen Donau” (Johann Strauss), “Umirem majko” (Zlaja Timotić i Vesna Petković) i “U traganju za izgubljenom” (Ivana Inđin).

Predstava je nastala u produkciji Centra za inicijative u kulturi – Ogledalo, koje je nastalo 1989. godine i bavi se produkcijom i distribucijom projekata savremenih izvođačkih umetosti (pozorišne predstave, performansi, koncerti, hepeninzi); edukacijom dece i mladih u oblasti savremenih izvođačkih umetnosti (radionice, tribine, predavanja…); istraživanjem u oblasti umetnosti i umetničke pedagogije, a od 2011. i promovisanjem ženske i feminističke umetnosti.

Projekat su podržali: Kancelarija za mlade Gradske uprave za sport i omladinu grada Novog Sada, OŠ “Petefi Šandor” i CK 13.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!