Izglasano poverenje vladi Tereze Mej

Mej sada ima rok do ponedeljka da izađe s novim planom za Bregzit, pošto je parlament juče odbacio postignuti sporazum s EU

16. jan 2019

Britanski parlament izglasao je večeras poverenje vladi premijerke Tereze Mej.

U korist Mej glasalo je 325, a za smenu vlade 306 poslanika, čime su za sada izbegnuti vanredni parlamentarni izbori, navodi Asošiejted pres.

Iako je „preživela“ glasanje o poverenju, Mej se i dalje suočava s velikim pritiscima povodom Bregzita.

Mej je juče doživela težak poraz u parlamentu, pošto su poslanici ubedljivo odbacili sporazum o Bregzitu koji je ona ispregovarala s Evropskom unijom.

Odmah pošto je taj sporazum odbijen s većinom od 230 glasova, lider opozicionih laburista Džeremi Korbin pokrenuo je inicijativu za glasanje o poverenju vladi, rekavši da je vreme da parlament donese sud o „jasnoj nesposobnosti vlade“.

Mej je ostala na čelu vlade zahvaljujući glasovima poslanika njene Konzervativne stranke i severnoirske Demokratske unionističke partije koja podržava njenu manjinsku vladu. Mnogi konzervativci koji su juče glasali protiv sporazuma s EU večeras su podržali premijerku kako bi izbegli vanredne izbore i eventualni dolazak laburista na vlast.

Da je vladi večeras izglasano nepoverenje, u Velikoj Britaniji bi gotovo izvesno bili održani izbori u roku od nekoliko nedelja, neposredno pred izlazak zemlje iz Evropske unije 29. marta.

U obraćanju posle večerašnjeg glasanja, Mej je obećala da će odmah početi da razgovara s liderima opozicionih partija i drugim poslanicima „u konstruktivnom duhu“, kako bi pronašla pravo rešenje za nasavak procesa Bregzita.

Mej sada ima rok do ponedeljka da izadje s novim planom za Bregzit, pošto je parlament juče odbacio postignuti sporazum s EU.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Dijagnoza
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga