Pastor: Nazire se rešenje za problem sa Zakonom o restituciji

17 okt 2011

Nepravde iz tog zakona nedvosmisleno će se ispraviti kada uskoro bude usvojen zakon o rehabilitaciji, koji je u septembru povučen iz procedure, rekao je Pastor

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je da je zadovoljan večerašnjim razgovorom sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i dodao da se nazire rešenje za tenzije koje su bile izazvane Zakonom o vraćanju imovine.

 

“Nepravde iz tog zakona nedvosmisleno će se ispraviti kada uskoro bude usvojen zakon o rehabilitaciji, koji je u septembru povučen iz procedure”, rekao je Pastor agenciji Beta nakon razgovora sa Tadićem u Beogradu.

 

SVM je oštro kritikovao Zakon o vraćanju imovine, uz ocenu da se njime svi Mađari proglašavaju kolektivno krivim za ratne zločine u Drugom svetskom ratu. Susedna Mađarska je zapretila da će blokirati evropske integracije Srbije, ukoliko ne bude ispravljena ta sporna odredba zakona.

 

Pastor je rekao da su Tadić i on ocenili da se preciznom formulacijom u zakonu u rehabilitaciji taj problem može rešiti “na trajan i prihvatljiv način”.

 

“Na taj način možemo da otklonimo sve napetosti i opasnosti koje su se nagomilale u proteklim nedeljama. U svakom slučaju, ovo je poučna priča, jer ako se ne razgovara blagovremeno i trezveno, to može da izazove vrlo negativne posledice”, kazao je Pastor.

 

On je naveo da je sa Tadićem razgovarao i o rebalansu budžeta Srbije, odnosno o zahtevu SVM-a da Republika isplati dugovanja prema pokrajinskom budžetu, koja je njegova stranka procenila na oko osam milijardi dinara.

 

Dodao je da je zadovoljan zbog činjenice da je Vlada Srbije usvojila amandman SVM-a, ali je rekao da je sa Tadićem razgovarao o obavezi da se taj amandman poštuje i da zaostala sredstva što pre budu uplaćena Vojvodini.

 

Pastor je objasnio da mnoga gradilišta u Vojvodini već mesecima stoje, jer Fond za kapitalna ulaganja duguje izvođačima sredstva, zbog toga što Republika nije izvršavala svoje obaveze prema tom fondu.

 

“Bila je vidljiva rešenost predsednika Tadića da se izađe u susret ovim zahtevima”, kazao je lider SVM-a.

 

(Beta)

Podelite ovu stranicu!