Ištvan Pastor preuzeo funkciju od Egerešija

25 Jun 2012

U Skupštini Vojvodine danas je izvršena primopredaja dužnosti funkcije predsednika između Šandora Egerešija i Ištvana Pastora, čime je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i formalno preuzeo dužnost

Pastor je novinarima nakon primopredaje rekao da će nastojati da nastavi sve ono što je Egereši u protekle četiri godine započeo, ali će to raditi na drugačiji način jer se oni, iako dolaze iz iste stranke, kao osobe razlikuju.

„Bitno je nastaviti sve poslove na planu regionalizacije i međunarodne saradnje, ispunjenja ustvano-pravnog okvira Vojvodine, na socijalnom i planu bezbednosti svih građana, kao i privlačenja investicija“, rekao je Pastor.

On je ponovio da je jedan od najvažnijih zadataka u narednim danima formiranje nove Vlade Vojvodine i dodao da taj proces, iako ne u formalnom smislu, uzročno-posledično zavisi od formiranja Vlade Srbije.

„Možda ću do srede ili četvrtka održati sastanak sa mandatarom Bojanom Pajtićem i da ćemo nakon tog sastanka započeti konstituisanje nove Vlade Vojvodine“, rekao je Pastor i dodao da će SVM zadržati jedan resor u novoj vladi.

Šandor Egereši rekao da mu je bila izuzetna čast što je u protekle četiri godine vodio Skupštinu Vojvodine i zahvalio se Pastoru na ukazanom poverenju, a članovima svog kabineta što su uvek bili uz njega.

Kao najznačajnije aktivnosti na kojima je radio Egereši je izdvojio proces evrointegracija Srbije i Vojvodine, donošenje Statuta Vojvodine, očuvanje Pokrajine kao bezbedne zajednice i afirmaciju ugleda Pokrajine i Republike u međunardnim okvirima.

„U skladu sa ovom politikom tražio sam što više međunarodnih prijatelja i rezultat toga je da smo u proteklom periodu potpisali sporazume o saradnji sa oko 20 evropskih regija“, rekao je Egereši.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!