Istraživanje: Trumpov rad ne odobrava 60 posto građana

24 avg 2018

Trump je najbolju ocjenu javnosti dobio za način na koji upravlja ekonomijom a najlošije po pitanju imigracije i zdravstvene zaštite

Predsjednik SAD-a Donald Trump nastavlja da dobija loše ocjene od većine Amerikanaca kada je riječ o njegovom cjelokupnom angažmanu, iako je dobio relativno dobru ocjenu u pogledu načina na koji upravlja ekonomijom.

Približno 60 posto Amerikanaca ne odobrava njegov rad kao predsjednika, u odnosu na 38 posto onih koji su optimisti, prema rezultatima nove ankete Associated Pressa i NORC Centra za istraživanja o javnim pitanjima.

Procenat onih koja ga podržavaju je pretežno stabilan od početka njegovog predsjedničkog mandata, prenosi agencija AP.

Trump je najbolju ocjenu javnosti dobio za način na koji upravlja ekonomijom, gdje je zadobio podršku 51 posto građana.

Jedna trećina Amerikanaca kaže i da odobravaju Trumpovo učešće u istrazi Roberta Mullera o ruskom miješanju u predsjedničke izbore u SAD 2016. godine.

Zdravstvo i migracije

Trump, međutim, nastavlja da dobija loše ocjene po pitanju imigracije i zdravstvene zaštite, jer samo 38 posto Amerikanaca odobrava njegov rad u oblasti imigracije, dok 36 procenata odobrava njegovo djelovanje u oblasti zdravstvene zaštite.

Iako su građani pretežno pesimistični po pitanju vanjske politike koju vodi Trump, gdje uživa podršku samo 36 posto građana, Amerikanci su daleko optimističniji kada je riječ o Trumpovoj politici prema Sjevernoj Koreji, gdje ima podršku 47 posto građana.

Većina Amerikanaca smatra da zemlja ide u pogrešnom pravcu. To tvrdi 62 posto građana, u odnosu na 38 procenata koji su mišljenja da ide u dobrom smjeru.

U anketi je učestvovalo 1.055 odraslih građana u periodu od 16. do 20. augusta.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!