Istraživanje: Marihuana ne šteti plućima

11 jan 2012

Analize su pokazale da kanabis nije imao štetne efekte po funkcionisanje pluća, dok je duvan bio štetan

Povremeno pušenje kanabisa ne šteti plućima, rezultati su najobimnijeg istraživanja sprovedenog na tu temu do sada koje je objavljeno danas u SAD.

Podaci istraživanja, objavljenog u časopisu JAMA američke zdravstvene asocijacije (Journal of the American Medical Association) pokazali su da kanabis za razliku od duvana ne ometa funkcionisanje pluća.

U istraživanju je učestvovalo 5.115 ljudi, dobi između 18 i 30 godina, u četiri velika američka grada.

Ukupno je 37 odsto učesnika istraživanja navelo da je pušilo jedan džoint kanabisa jednom nedeljno, a veći deo njih pušio je i cigarete (oko devet cigareta dnevno), dok je 17 odsto ispitanika koristilo samo marihuanu.

Oni su tokom trajanja istraživanja bili podvrgavani pregledima pluća, a stručnjaci su procenjivali uticaj duvana i marihuane kod ispitanika koji su konzumirali obe ili samo jednu od tih supstanci.

Analize su pokazale da kanabis nije imao štetne efekte po funkcionisanje pluća, dok je duvan bio štetan.

Istraživanjem i testovima su utvrđena oštećenja pluća kod onih koji su pušili cigarete, dok kod ispitanika koji su koristili samo marihuanu svakodnevno tokom sedam godina ili jednom nedeljno tokom dvadeset godina, nije registrovano nikakvo pogoršanje u radu pluća povezanog sa tom drogom.

Autori studije su Univerziteti u San Francusku i Alabami, a dvadesetogodišnje istraživanje koje je počelo 1985, finansirale su federalne vlasti SAD.

(Beta-AFP)

Podelite ovu stranicu!