Irinej zabranio i Zurofa, a ugostio Pahomija?!

20 jan 2012

Irineju ne valja lovac na naciste, ali mu valja Pahomije!

Direktor Centra “Simon Vizental” iz Jerusalima, lovac na naciste Efraim Zurof biće gost gradskih vlasti na obeležavanju 70. godišnjice zločina Novosadske racije, dok je još uvek neizvesno da li će Zurof govoriti i na pomenu koji organizuje Srpska pravoslavna crkva.

Bačka eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) poručila je da Zurof neće moći da govori na pomenu povodom 70. godišnjice zločina Racije u organizaciji te verske zajednice, pošto dolazi na poziv gradskih vlasti, potvrđeno je Autonomiji iz više izvora.

Saradnica Centra “Simon Vizental” iz Novog Sada Ana Frenkel nije želela da komentariše tu informaciju.„Meni je strašno žao i nemam komentara na ovo što se sada dešava”, kazala je Frenkelova za Autonomiju.

Efraim Zurof je počasni građanin Novog Sada od 2008. godine.

Bačka eparhija je ranije zvanično poručila da predstavnici grada mogu da dođu na pomen na Keju žrtava racije, ali samo kao i svi ostali građani, a da ne mogu da učestvuju u programu, niti da govore na komemoraciji. Eparhija je poručila da gradski oci nisu dobrodošli ni na prijem kod episkopa Irineja nakon obeležavanja 70. godišnjice Novosadske racije. Eparhija je prekjuče kritikovala gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića i optužila ga da izdaje „lažljiva” saopštenja za javnost, u kojima navodi da će gradske vlasti i SPC zajednički organizovati pomen povodom 70. godišnjice zločina Novosadske racije.

Prethodno je trajala polemika između gradskih vlasti i SPC oko toga da li će se pomen održati u subotu, 21. januara, što su najavljivale gradske vlasti, ili u ponedeljak, 23. januara, što je najavila eparhija. Predstavnici SPC su kazali da neće prisustvovati „gradskoj” komemoraciji jer nisu pozvani na vreme, a predstavnici gradskih vlasti su kazali da neće prisustvovati „crkvenom” obeležavanju godišnjice sećanja na ovaj zločin, jer se crkva bavi „politikanstvom”.

Nakon te prve polemike, gradonačelnik Pavličić saopštio je u sredu da će i predstavnici grada učestvovati na komemoraciji u ponedeljak, 23. januara u podne, što je termin koji je „rezervisala” SPC.

SPC je saopštila da će pomenu u ponedeljak prisustvovati i patrijarh te crkve Irinej.

I ranijih godina je u nekoliko navrata bilo nesporazuma između predstavnika gradskih i pokrajinskih vlasti i SPC, prilikom obeležavanja sećanja na žrtve Racije u glavnom gradu Vojvodine. Prošle godine su godišnjicu racije predstavnici grada i SPC obeležili odvojeno, a na obe komemoracije prisustvovali su predstavanici Jevrejske zajednice.

U Novosadskoj raciji, koju je mađarska vojska sprovela od 21. do 23. januara 1942. godine, ubijeno je i pod led Dunava bačeno više od 1.300 Novosađana.

Istovremeno, Irinej se danas družio sa „čuvenim“ Pahomijem:

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!