Ipak jedinstveno obeležavanje Novosadske racije?

17 jan 2012

„Kao gradonačelnik Novog Sada ne mogu da dozvolim da se pomen zverski pobijenim ljudima održava u dve kolone i u dva različita dana, jer bol je jedan i sećanje je jedno”

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić saopštio je danas da će žrtvama Novosadske racije svi pomeni biti održani istoga dana, u ponedeljak, 23. januara.

Prethodnih dana bilo je najavljivano da će gradske vlasti komemoraciju organizovati u subotu, 21. januara, a Srpska pravoslavna crkva (SPC) u ponedeljak, 23. januara. Ove najave bile su praćene i razmenom međusobnih optužbi između gradskih vlasti i SPC.

„Kao gradonačelnik Novog Sada ne mogu da dozvolim da se pomen zverski pobijenim ljudima održava u dve kolone i u dva različita dana, jer bol je jedan i sećanje je jedno”, poručio je Pavličić. Precizirao je da će komemoracija biti organizovana u ponedeljak u podne. „Nećemo se deliti nad žrtvama i pod spomenicima. Nebesko i zemaljsko, činovi i funkcije, levo i desno, nacionalno i građansko – sve je manje važno spram pijeteta prema žrtvama. Novi Sad će biti jedinstven 23. januara u podne”, poručio je Pavličić.

Iz SPC je ranije najavljeno da će pomenu prisustvovati i srpski patrijarh Irinej.

U Novosadskoj raciji, koju je mađarska vojska sprovela od 21. do 23. januara ubijeno je i pod led Dunava bačeno više od 1.300 Novosađana

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!